Baskenland (autonome regio)

Het Baskenland (Baskisch: Euskadi, Spaans: País Vasco) of voluit de Autonome Gemeenschap Baskenland (Baskisch: Eusko Autonomia Erkidegoa; Spaans: Comunidad Autónoma del País Vasco) is een van de zeventien autonome regio's van Spanje. Baskenland ligt aan de Atlantische Oceaan in het noorden van Spanje, ten westen van de Pyreneeën en de grens met Frankrijk. De hoofdstad van de autonome regio is Vitoria-Gasteiz, maar de grootste stad is Bilbao.

Baskenland
País Vasco
Euskadi
Regio van Spanje
(Details)
Coördinaten42°59'23"NB, 2°37'8"WL
Algemeen
Oppervlakte7.235 km²
Inwoners (2018)2.199.088
(304 inw./km²)
HoofdstadVitoria-Gasteiz
Politiek
PresidentIñigo Urkullu (Eusko Alderdi Jeltzalea)
Overig
VolksliedEusko Abendaren Ereserkia
TalenSpaans, Baskisch
Tijdzone+1
ISO 3166-2ES-PV
Websitewww.euskadi.net
Detailkaart
Autonome Gemeenschap Baskenland (rose) als onderdeel van het grotere Baskenland, met Navarra (groen) en Frans-Baskenland (geel)
Portaal    Spanje
Wilde paarden op de berg Bianditz (840 m) in de Spaanse autonome gemeenschap Baskenland. Op de achtergrond is de berg Aiako Harria (837 m) zichtbaar

Topografische aanduiding

Hoewel de autonome regio Baskenland vaak wordt aangeduid met de term 'Baskenland', is het eigenlijke Baskenland (in het Baskisch Euskal Herria genoemd) veel groter dan alleen deze regio (in het Baskisch Euskadi genoemd). Dit kan voor buitenstaanders verwarring opleveren.

Het Baskenland in historisch, cultureel, etnisch en taalkundig opzicht omvat behalve de Autonome Gemeenschap Baskenland ook de aangrenzende Autonome Forale Gemeenschap Navarra en Frans-Baskenland, dat bestaat uit de drie historische Baskische provincies Labourd, Neder-Navarra en Soule in het zuiden van het departement Pyrénées-Atlantiques. Ook in deze gebieden wonen van oudsher voornamelijk Basken. De Baskische taal wordt echter nauwelijks meer gesproken in het zuiden van Navarra en veel Spaanstaligen identificeren zich er niet met het Baskische nationalisme. In Frans-Baskenland wordt wel nog tamelijk veel Baskisch gesproken, maar hier is de taal op geen enkele manier erkend en ijvert slechts een minderheid voor aansluiting bij de rest van Baskenland.

Geografie

De hoogste berg in de autonome regio Baskenland is de 1551 meter hoge Aitxuri.

Taal en cultuur

De autonome regio Baskenland is officieel tweetalig: zowel het Spaans als het Baskisch zijn officiële talen. In 2016 sprak 33,9% van de bevolking vloeiend Baskisch, 19,1% heeft een basiskennis van de taal en 47% spreekt de taal niet. De Baskische taal is tot op vandaag een taalkundig raadsel en vertoont geen enkele overeenkomst met welke andere taal dan ook.

Bestuurlijke indeling

De autonome regio Baskenland bestaat uit drie provincies:

Provincie Inwonertal Hoofdstad Inwonertal
Álava 317.352 Vitoria-Gasteiz 226.490
Biskaje 1.153.724 Bilbao 353.175
Gipuzkoa 707.263 Donostia-San Sebastián 183.563
Totaal 2.124.846

Geschiedenis

De Basken genoten onder de Franse en Spaanse koningen vaak een grote mate van autonomie. Deze autonomie werd door de eeuwen heen steeds meer aangetast, totdat het gebied geheel geïntegreerd was in de Franse en Spaanse staat.

Binnen de Tweede Spaanse Republiek verkregen de Basken grote autonomie onder hun president Aguirre. Onder het bewind van Franco werden zij sterk onderdrukt en als reactie hierop ontstond uiteindelijk de gewapende afscheidingsbeweging ETA, met als politieke tak Batasuna. Onder koning Juan Carlos kreeg de Spaanse regio Baskenland meer autonomie. Het autonomiestatuut van Baskenland maakt het Navarra uitdrukkelijk mogelijk zich bij Baskenland aan te sluiten, maar deze provincie heeft hier geen gehoor aan gegeven.

Er is door Juan José Ibarretxe, een voormalig Baskisch regeringsleider (lehendakari), in 2003 een plan opgesteld (het "plan-Ibarretxe") om uit de politieke impasse te geraken. Dit plan gaf Baskenland meer autonomie ten opzichte van Spanje. Ibarretxe pleitte voor een vrije associatie van Baskenland met Spanje, waarbij Baskenland grotendeels zelfstandig zou worden, maar in associatie met Spanje, en dus er deel van zou blijven uitmaken. Het plan werd door het Baskische parlement goedgekeurd (o.a. door Ibarretxes partij, de EAJ/PNV), maar in het Spaanse parlement met grote meerderheid verworpen. Ook de toenmalige Spaanse minister-president Zapatero stond negatief tegenover het plan.

Zie de categorie Baskenland (autonome regio) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.