Baroeg

Baroeg (ook wel, abusievelijk: de Baroeg) is een poppodium in de Nederlandse stad Rotterdam.

Baroeg in het Spinozapark in 2007

Beschrijving

Enzifer, de gitarist van Urgehal tijdens een optreden in Baroeg in 2007

Baroeg noemt zich een 'subcultureel poppodium', waarmee verwezen wordt naar de diverse activiteiten die er gehouden worden voor liefhebbers van alternatieve moderne muziek. De club is sinds 1981 gevestigd in de Rotterdamse wijk Lombardijen, aan de Spinozaweg in het Spinozapark. De naam is een verbastering van de voornaam van Baruch Spinoza, naar wie deze locaties zijn genoemd.

Binnen zijn een bar en een zaal met podium. Op dat podium treden wekelijks bands op: voornamelijk metal, maar ook punk, hardcore en andere stijlen. Naast deze concerten worden in Baroeg dansavonden gehouden. Bekendst in Rotterdam en omgeving is de maandelijkse Downward Spiral (EBM, gothic en meer.) Andere dansavonden variëren van cybergothic tot wave tot drum&bass. In het verleden stonden bands als Tröckener Kecks, Claw Boys Claw, Cradle of Filth, Within Temptation (in 1998) op het podium hoewel die met een capaciteit van 400 bezoekers niet meer te betalen zijn[1].

Baroeg tijdens openingstijd in 2008

Sommige optredens en feesten trekken fans uit heel Nederland en soms ook wel het buitenland aan. Door het alternatieve karakter van deze club en haar gasten en vrijwilligers is er in het verleden weleens sprake geweest van onbegrip en zelfs wantrouwen onder de bewoners. Toch namen in de zomer van 2002 veel plaatselijke middenstanders deel aan de actie "Baroeg moet blijven" door pamfletten op de winkelruiten te plakken. Bij de Rotterdamse marathon van dat jaar stonden voorstanders van de Baroeg met een spandoek langs de route, die over de Spinozaweg liep, en was op het wegdek de leus "Baroeg moet blijven" geschilderd.

In het verleden heeft Baroeg in financieel zwaar weer verkeerd maar heeft het ook met weinig subsidie het hoofd boven water kunnen houden.

Tijdelijke sluiting in 2007

Op zondag 3 juni 2007 overleed Michal Karlowicz, een 24-jarige Poolse man aan zijn verwondingen, die hij de nacht ervoor had opgelopen doordat hij met een barkruk op zijn hoofd was geslagen. Vrij snel meldde de politie dat twee verdachten, beide Rotterdammers, waren aangehouden.[2][3] Voor politieonderzoek werd het poppodium twee weken gesloten.[2] Kort daarna werd op last van burgemeester Opstelten besloten om de sluitingstermijn te verlengen tot 3 maanden[4], ondanks protest in de gemeenteraad van de SP en Leefbaar Rotterdam[5], vanwege aantasting van de openbare orde en veiligheid, nalatigheid en het afwijken van de exploitatievergunning.[6] Op 27 februari 2008 werden twee Rotterdammers veroordeeld tot gevangenisstraffen van zes en vijf jaar.[3]

Baroeg Open Air

Vanderbuyst tijdens Baroeg Open Air 2011

Ter ere van het 25-jarige bestaan in 2006 werd een groot gratis festival georganiseerd: Baroeg Open Air (BOA). Dit werd daarna elke twee jaar georganiseerd.[7] Ook in 2011, het dertigjarig bestaan, is het festival georganiseerd; in samenwerking met het SKVR is een educatief talentprogramma georganiseerd onder de naam "Rock Central"[1]. Sindsdien wordt BOA elke zomer herhaald. Sinds 2019 is het festival niet langer gratis.[8]

Zie de categorie Baroeg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.