Bad Pyrmont

Bad Pyrmont is een plaats in de Duitse deelstaat Nedersaksen, gelegen in het Landkreis Hamelen-Pyrmont. De stad telt 19.090 inwoners[1] en is een selbständige Gemeinde. Deze kuurstad in het Weserbergland is vermaard vanwege de geneeskrachtige bronnen. Vele beroemdheden zoals de Russische tsaar Peter de Grote en de componist Georg Philipp Telemann hebben hier van hun rust genoten. In Bad Pyrmont vroeg ook de Nederlandse koning Willem III zijn tweede vrouw Emma ten huwelijk. De "Brunnenplatz" met de "Hylligen Born" en de Avenue zijn het middelpunt van de stad, tezamen met de gezellige voetgangerszone, de grote kasteeltuin en de geplaveide waterloop.

Bad Pyrmont
Stad in Duitsland

Situering
Deelstaat Nedersaksen
LandkreisHamelen-Pyrmont
Coördinaten51° 59 NB, 09° 16 OL
Algemeen
Oppervlakte61,96 km²
Inwoners (31-12-2018[1])19.090
(308 inw./km²)
Hoogte111 m
BurgemeesterKlaus Blome (CDU)
Overig
Postcode31812
Netnummer05281
KentekenHM
Stad9 Ortsteile
Gemeentenummer03 2 52 003
Websitewww.stadt-badpyrmont.de
Locatie van Bad Pyrmont in Hamelen-Pyrmont
Portaal    Duitsland

Bad Pyrmont heeft een stedenband met Heemstede.

Geschiedenis

De oude Germaanse stammen en de de Romeinen gebruikten de bronnen getuige de vele bronzen naalden, zogenaamde broches, romeinsen munten en andere achtergebleven 'offers' aan de goden die in de bronnen werden gegooid. Er wordt aangenomen dat Keizer Karel de Grote de plaats heeft aangedaan toen hij in 784/85 in de naburige stad Lügde was gelegerd. In 1184 verschijnt de naam van het latere bad voor het eerst in een document. De aartsbisschop van Keulen, Filips I van Heinsberg, geeft opdracht tot het bouwen van een kasteel op de Schellenberg en geeft het de Latijnse naam "petri mons", dwz Petersberg, in het Frans "piremont". Dit mogelijk Oud-Duitse woord kon tot op heden niet worden geïnterpreteerd. Er is geen consensus over het ontstaan van de naam.

In het midden van de zestiende eeuw verspreidde het ongehoorde nieuws, dat de Pyrmonter-bronnen wonderbaarlijk waren. Uit heel Europa kwamen gasten naar de Pyrmont-vallei. In de zomer van 1556 verbleven er 10.000 mensen op zoek naar herstel. Het geslacht Waldeck erfde in 1625/1631 het graafschap Pyrmont van de graven van Gleichen. Na de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) start de graaf van Pyrmont, later Prins Georg Frederik van Waldeck-Eisenberg in 1668 met de Hylligen Born, de fonteintempels en de aanleg van de Avenue (Hauptallee) , die niet is bedoeld als aanvulling of uitbreiding van een kasteel of een residentie, maar duidelijk voor fonteinwandelaars die graag wandelen. Bad Pyrmont is dan het eerste kuurpark ter wereld. Tot 1883 werden nog meer lanen toegevoegd.[2]. De familie Zu Waldeck und Pyrmont gebruikte Kasteel Pyrmont als zomerverblijf.

Koning Willem III reisde in de zomer van 1878 voor een 'bruidsschouw' naar Bad Pyrmont. Hier legde hij contact met drie ongetrouwde Prinsessen van het Huis Waldeck-Pyrmont: Pauline, Marie en Emma. Volgens de overlevering stonden de drie Prinsessen bij de aankomst van de Koning voor het raam op de beletage van het kasteel. Hier leerde Prinses Emma en Koning Willem III elkaar kennen. In 2008 werd ter herinnering aan de 150e geboortedag van Koningin-regentes Emma een plantsoen naar haar vernoemd.[3] De Königin-Emma-Platz ligt tussen de Avenue en Kasteel Pyrmont.

Sinds 1921 behoorde Bad Pyrmont tot Pruisen, Waldeck volgde in 1929.

In 1944 zetelde in het Schloss Pyrmont de Vlaamsche Landsleiding, een marionettenregering in ballingschap die mee ten onder ging met het Derde Rijk. Tegenwoordig is het kasteel een museum.[4]

Geografie

Bad Pyrmont heeft een oppervlakte van 62 km² en ligt in het noorden van Duitsland.

Bezienswaardigheden

  • Kasteel Pyrmont
  • Kuurpark van Pyrmont
  • Hylligen Born
  • Avenue

Afbeeldingen

Zie de categorie Bad Pyrmont van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.