Arbeiderstoeristenbond De Natuurvrienden

Arbeiderstoeristenbond De Natuurvrienden (ATB De Natuurvrienden) is een Belgische milieu- en toeristische organisatie.

ATB De Natuurvrienden
Structuur
VoorzitterGreet van Gool
DirecteurRaymond Brys
Werkgebied Vlaanderen
Brussel
HoofdkantoorProvinciestraat 53
2018 Antwerpen
 België
Typemilieu- en toeristisch
MottoVrije tijd met respect voor milieu, mens en omgeving
Aantal leden5000
Media
Websitehttp://www.denatuurvrienden.be
Portaal    Mens & maatschappij

Historiek

De Natuurvrienden is een van de oudste ngo's en vrijetijdsverenigingen ter wereld. De organisatie zag het levenslicht in 1895 in het Oostenrijkse Wenen. Wat begon als een initiatief om fabrieksarbeiders de kans te geven vrij de bergen te bezoeken in plaats van enkel de lokale cafés, groeide snel uit tot een internationale vereniging die mee op de barricade stond voor de invoering van het betaald verlof. In België wordt in 1927 de eerste Natuurvriendenafdeling opgericht, destijds onder de naam "Arbeiders Toeristenbond (ATB)".[1]

In de jaren dertig ontstaat een federale vereniging die ook de Waalse tak ("Union Francophone des Amis de la Nature, UFAN") herbergt. Als snel werken de twee verenigingen op zelfstandige basis, mits samenwerking. Decennialang nestelt de vereniging zich in de linkerzuil van de maatschappij nauw aanleunend tegen de socialistische vakbond en partij. Sinds de jaren tachtig vaart De Natuurvrienden een volledig onafhankelijke koers. Al houdt de vereniging vast aan haar basisfilosofie van vrije tijd in alle solidariteit, met zorg voor milieu en duurzame ontwikkeling.

Structuur

Bestuur

Huidig voorzitter is Greet van Gool en Raymond Brys is algemeen secretaris van de organisatie.[2]

Voorzitters

TijdspanneVoorzitter
1989 - ?Jos Polak
...
2005 - hedenGreet van Gool

Organisatie

De Natuurvrienden telt om en bij de 5000 (2014) leden in Vlaanderen. Die zijn veelal aangesloten bij een van de vijftigtal regionale afdelingen of werkgroepen. Het nationaal bureau is gevestigd in de Provinciestraat te Antwerpen. De meeste regionale afdelingen situeren zich in de provincie Antwerpen, maar je vindt afdelingen in alle provincies. Die afdelingen werken redelijk autonoom en organiseren wekelijks eigen activiteiten. Tevens is het een erkende sportfederatie die onder meer de bergsportfederatie "De Natuurvrienden Bergstijgers" herbergt. Die vereniging specialiseert zich in bergwandelen, in- en outdoorklimmen en buitensport. De Natuurvrienden maakt deel uit van de milieukoepel Bond Beter Leefmilieu.[3]

Het uitgangspunt van de organisatie is "Vrije tijd met respect voor milieu, mens en omgeving" en ze organiseert tal van socio-culturele en buitensportactiviteiten en bestaat uit verschillende regionale afdelingen en een nationale koepel. De Natuurvrienden organiseren tal van activiteiten zoals fietsen, wandelen, reizen, berg- en buitensport, cursussen en fotografie.

Natuurvriendenhuizen

Een bijzonder hoofdstuk binnen de vereniging vormen de Natuurvriendenhuizen. Een netwerk van circa 1000 vakantiehuizen staat open voor wie graag doorheen Europa reist. Het aanbod varieert van een eenvoudige berghut tot een comfortabel hotel met zwembad. De meeste huizen vind je terug in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Nederland. Maar ook in tal van andere landen staan huizen van de vereniging. Sommige worden uitgebaat door vrijwilligers, anders kennen een professionele uitbating. In sommigen kun je eten volgens restaurant- of buffetformule, heel wat andere werken met een trekkerskeuken.

In België opende het eerste Natuurvriendenhuis (De Berk) zijn deuren in 1934 in Essen, dat nog steeds bestaat. Je vindt nog andere huizen in Arimont, La Reid, Ath, Grandglise, Fraipont en Logbiermé. In Oostduinkerke was het eigenaar van het Vissershuis.[4] Buiten Europa vind je huizen in Senegal, Chili en Californië. Iedereen kan logeren in een Natuurvriendenhuis. Leden genieten korting in het hele netwerk.

Tijdschriften

Van 1930 tot 1940 werd het magazine Arbeiderstoerisme uitgegeven en sinds 1945 verschijnt De natuurvriend.[3] Hoofdredacteur is Dries Everaerts.

Internationaal

De Natuurvrienden behoort tot de Internationale Natuurvriendenfederatie (International Naturefriends, NFI) die haar hoofdzetel in Wenen heeft. Deze internationale federatie telt meer dan 40 lid- en partnerorganisaties en is vooral actief in het ontwikkelen van projecten rond natuur, milieu en zacht toerisme. Zo ontstonden projecten als het 'Landschap van het Jaar', 'Blauwe Rivieren', 'Groene Wegen' e.a. Wereldwijd telt De Natuurvrienden ongeveer 500.000 leden. In Europa behoort de Internationale Natuurvriendenfederatie tot de groep van de "Green 10". Dat is een overkoepelend orgaan waarin de 10 grootste milieu- en natuurorganisaties van Europa zetelen.

In Nederland zijn de Natuurvrienden onderdeel van het Nivon.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.