Bond Beter Leefmilieu

Bond Beter Leefmilieu (BBL) is een netwerkorganisatie voor Vlaamse verenigingen, burgers, overheden en ondernemingen, gericht op de overgang naar een duurzame samenleving met een circulaire economie. BBL werd opgericht in 1971 als de nationale federatie van milieu- en natuurverenigingen. Het is een van de vier milieukoepels in België, verdeeld over Vlaanderen, Wallonië en Brussel. BBL telt zo'n 130 lidverenigingen, waaronder WWF-Vlaanderen, JNM (Jeugdbond voor Natuur en Milieu), Natuurpunt, Velt, Greenpeace.

De werking van BBL wordt opgesplitst in drie grote onderdelen:

  • Bewegingswerking: ondersteunen van de lidverenigingen
  • Beleidswerking: milieubeleid van overheden en bedrijven beïnvloeden
  • Campagnewerking: sensibiliseren van het grote publiek via campagnes en projecten

Ontstaansgeschiedenis

BBL is gegroeid vanuit de Belgische betere kringen. In augustus 1970 kwamen zes milieubewuste vrienden samen op initiatief van Dominique de Wasseige. Hij was uitgever van het vakblad ‘La Maison’, dat hij later omdoopte tot ‘Environnement’.

Volgens het groepje was er dringend nood aan professionele, duurzame actie op milieugebied om tegen de industrie en de overheid op te kunnen. Er werd beslist om milieuverenigingen te zoeken die zich tot de koepelvereniging wilden aansluiten.

Er moest ook een naam gevonden worden. Het werd ‘Bond Beter Leefmilieu’ of ‘Inter-Environnement’ in het Frans. Op 25 september 1971 werden de statuten van de BBL/IE ondertekend door 39 natuur- en milieuverenigingen en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Op 17 juni 1976 werd de afzonderlijke vzw BBL-Vlaanderen opgericht. BBL bleef wel afhankelijk van het nationaal secretariaat tot dat in 1979 ontbonden werd wegens financiële moeilijkheden.

Sindsdien zijn er in België dus vier milieukoepels: Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen (Vlaams Gewest), Inter-Environnement Wallonie (Waals gewest), Inter-Environnement Bruxelles (Brussels Gewest, Franstalig) en de Brusselse Raad voor het Leefmilieu (Brussels Gewest, Nederlandstalig).

Bewegingswerking

Door te zorgen voor vorming, ondersteuning en informatiedoorstroming wil BBL de werking van de natuur- en milieuverenigingen in Vlaanderen verbeteren.

De vijf grootste lidverenigingen van BBL zijn: Natuurpunt, Greenpeace, WWF, JNM, en Velt.

Een andere publiekscampagne voor de milieubeweging is de Nacht van de Duisternis. Tijdens de Nacht gaan de lichten uit in een aantal steden en gemeentes in Vlaanderen. Bedoeling is om het nachtleven in de natuur te ontdekken.

Beleidswerking

Om het milieubeleid van de verschillende overheden te beïnvloeden zetelt BBL onder andere in de MiNA-raad (Vlaams) en de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling. BBL tracht ook het bedrijfsleven te beïnvloeden via rechtstreeks overleg met bedrijven en federaties.

Campagnes en projecten

Via projecten en campagnes wil BBL het grote publiek sensibiliseren en informeren over natuur- en milieuonderwerpen. Voorbeeld is de actie ‘Met Belgerinkel naar de Winkel’, die iedereen aanzet om met de fiets boodschappen te doen. Ecobouwers is gericht op bouwers en verbouwers. Mobimix is een nieuwsplatform met nieuws over duurzaam vlootbeheer (voertuigen op elektriciteit, cng/lng, waterstof ...) en mobiliteitsmanagement.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.