Amerikaanse stierslang

De Amerikaanse stierslang[2] (Pituophis melanoleucus) is een slang uit de familie toornslangachtigen (Colubridae) en de onderfamilie Colubrinae.

Amerikaanse stierslang
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2007)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Serpentes (Slangen)
Superfamilie:Colubroidea
Familie:Colubridae (Toornslangachtigen)
Onderfamilie:Colubrinae
Geslacht:Pituophis (Stierslangen)
Soort
Pituophis melanoleucus
(Daudin, 1803)
Afbeeldingen Amerikaanse stierslang op Wikimedia Commons
Amerikaanse stierslang op Wikispecies
Portaal    Biologie
Herpetologie

Naam en indeling

De wetenschappelijke naam van de groep werd voor het eerst voorgesteld door François Marie Daudin in 1803. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Coluber melanoleucus gebruikt. De soort behoorde eerder tot andere geslachten, zoals Churchillia en Rhinechis.[3]

Ondersoorten

De soort wordt verdeeld in drie ondersoorten die onderstaand zijn weergegeven, met de auteur en het verspreidingsgebied.

Naam Auteur Verspreidingsgebied
Pituophis melanoleucus lodingi Blanchard, 1924 Verenigde Staten; Alabama, Louisiana, Florida
Pituophis melanoleucus melanoleucus Daudin, 1803 Verenigde Staten; de rest van het verspreidingsgebied
Pituophis melanoleucus mugitus Barbour, 1921 Verenigde Staten; South Carolina, Georgia, Florida, Alabama

Uiterlijke kenmerken

De huidkleur van deze wurgslang varieert van effen zwart of effen wit tot roomwit of geelachtig met onregelmatige zwarte of donkerbruine vlekken op rug en flanken. De schubben zijn sterk gekield en de snuit is toegespitst. De lichaamslengte bedraagt ongeveer 120 tot 168 centimeter, maximaal 2,28 meter.[4]

Leefwijze

Deze gravende soort jaagt vooral op kleine zoogdieren. Het legsel bestaat uit drie tot 27 eieren, die worden afgezet in een door het vrouwtje zelfgegraven kuil.

Verspreiding en leefgebied

Deze soort komt endemisch voor in het zuidoosten van de Verenigde Staten en is te vinden in de staten Louisiana, Kentucky, Tennessee, Virginia, North Carolina, South Carolina, Georgia, Alabama, Mississippi, Florida en New Jersey.[3] Het is een bewoner van drogere gebieden zoals rotsige halfwoestijnen en prairie. De habitat bestaat uit gematigde dennebossen, soms met eikenbomen, op een zanderige ondergrond.[5] Een verwante soort, de stierslang (Pituophis catenifer), komt als exoot voor in Nederland.

Beschermingsstatus

Door de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN is de beschermingsstatus 'veilig' toegewezen (Least Concern of LC).[5]

Bronvermelding

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.