Algemene Spaar- en Lijfrentekas

De Algemene Spaar- en Lijfrentekas (ASLK, Duits: Allgemeine Spar- und Rentenkasse of ASRK; Frans: Caisse générale d'épargne et de retraite of CGER) was een Belgische openbare instelling die na 1980 werd omgevormd tot een private bank.

Algemene Spaar- en Lijfrentekas
Portaal    Economie

Geschiedenis

In 1865 werd de ASLK opgericht als een openbare instelling uit een fusie met de in 1850 opgerichte Lijfrentekas (Caisse de Retraite) en kreeg van de toenmalige liberale minister van Financiën (Walthère Frère-Orban) twee belangrijke functies mee:

  • het verbeteren van de materiële situatie van de sparende kleine man
  • het aantrekken van zo veel mogelijk slapend kapitaal om dat te herbeleggen in de economie

De Nationale Bank van België stelde haar loketten in Brussel en in de provincie ter beschikking. In 1866 werd het eerste bijkantoor geopend in Lokeren. In 1870 begonnen de postkantoren met het inzamelen van spaargeld.

In 1888 werd beslist om een nieuwe hoofdzetel te bouwen aan de Wolvengracht in Brussel.[1] Vanaf 1889 verstrekte de ASLK hypothecaire leningen waarvan de terugbetaling door levensverzekeringen was gedekt en werd zo de eerste bank-verzekeraar. De instelling werd ook bekend met het schoolsparen waarbij met elke week spaargeld gaf aan de onderwijzer(es) om het te deponeren bij de ASLK.

Privatisering

Midden jaren 80 ijverden de regering-Martens VI met minister van Begroting en Wetenschappelijk onderzoek Guy Verhofstadt voor de privatisering van de ASLK. Eind jaren tachtig nam de bank een participatie in Banque UCL, het latere Fortis Banque Luxembourg. Eind 1992 wordt dit belang verhoogd en werd ASLK meerderheidsaandeelhouder. Dat jaar werd de ASLK opgesplitst in twee naamloze vennootschappen: ASLK-Bank en ASLK-Verzekeringen. Deze verandering kwam er mee onder invloed van de realisatie van de Europese eenheidsmarkt die de concurrentie moest stimuleren.

In 1993 werd de helft van het kapitaal van de ASLK-Bank en ASLK-Verzekeringen verkocht aan de Fortis-groep. Twee jaar later werd de Nationale Maatschappij voor Krediet aan de Nijverheid (NMKN) overgenomen. In 1998 kwam ASLK volledig in handen van Fortis. In 1999 ontstond Fortis Bank uit de fusie van de Generale Bank en de ASLK in België en Generale Bank Nederland, VSB Bank en MeesPierson in Nederland. Deze bank ging ten onder tijdens de kredietcrisis en maar werd met staatssteun gered om sinds 2009 verder te gaan als BNP Paribas Fortis als onderdeel van de Franse bankgroep BNP Paribas.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.