Albertijnse linie (huis Habsburg)

De Albertijnse linie (Duits: Albertinische Linie) van het huis Habsburg was een Duitse vorstelijke dynastie die in de 14e en 15e eeuw regeerde over het (aarts-)hertogdom Oostenrijk. De linie is vernoemd zijn stamvader: hertog Albrecht III. In 1379 sloten Albrecht III en zijn jongere broer Leopold III, die eerste samen hadden geregeerd, het Verdrag van Neuberg waarin ze hun bezittingen verdeelden. Albrecht kreeg het hertogdom Oostenrijk, terwijl Leopold de hertogdommen Stiermarken, Karinthië en Krain en het graafschap Tirol kreeg en de Leopoldijnse linie stichtte.

Albertijnse linie
Verheffing1379
StamvaderAlbrecht III
Laatste heerserLadislaus Posthumus
Uitgestorven1457
EtniciteitDuits

In 1421 werd Albrecht V door koning Sigismund van Luxemburg benoemd tot zijn erfopvolger. Na Sigismunds dood in 1437 werd Albrecht naast hertog van Oostenrijk ook koning van Bohemen en Hongarije. Kort daarna werd hij ook tot Rooms-Duits koning gekozen. Na Albrechts dood viel zijn rijk uit elkaar. Zijn enige zoon, Ladislaus Posthumus, stierf op zeventienjarige leeftijd, waardoor de Albertijnse linie in mannelijke lijn uitstierf. De Oostenrijkse bezittingen werden geërfd door de Leopoldijnse linie.

Stamboom

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.