Acrylonitril-butadieen-styreen

Acrylonitril-butadieen-styreen (ABS) is een thermoplast en een copolymeer die gebruikt wordt voor starre voorwerpen. Het bestaat uit 5 tot 30% 1,3-butadieen en zo'n 50% styreen, met de rest acrylonitril. Het is eenvoudig te spuitgieten en levert een glad en stevig aanvoelend plastic op. Bij verwerken zoals verwarmen, 3D-printen en boren komt een kenmerkende licht onaangename geur vrij.

Acrylonitrilbutadieenstyreen
Structuurformule en molecuulmodel
Algemeen
Molecuulformule
     (uitleg)
(C8H8·C4H6·C3H3N)n
CAS-nummer9003-56-9
Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen
Portaal    Scheikunde

Productie

ABS wordt industrieel hoofdzakelijk vervaardigd als een entcopolymeer: op een latex van polybutadieen worden zijketens opgebouwd van acrylonitril-styreenpolymeer.

Een andere mogelijkheid is een mengeling (blend) te maken van acrylonitril-butadieen-rubber en styreen-acrylonitril-copolymeer, zodanig dat er een zekere mate van verbinding tussen beide ontstaat.

Eigenschappen

De behuizing van een TRS-80 Color Computer 2, uit ABS dat door veroudering vergeeld is

ABS is een vormvast materiaal en heeft weinig neiging tot kruip. De maximale gebruikstemperatuur ligt tussen de 85 °C en de 100 °C, afhankelijk van de modificatie. Minimale gebruikstemperatuur is vanaf −35 °C. Het is een brandbaar polymeer, waar vlamvertragers aan moeten worden toegevoegd. Het is ook onderhevig aan veroudering door blootstelling aan de weersomstandigheden (UV-licht, zuurstof, vocht, hitte) omdat polybutadieen de oxidatie van polystyreen vergemakkelijkt. Daardoor verkleurt het plastic en verliest het zijn mechanische sterkte. Om dit tegen te gaan worden er ook UV-stabilisators aan toegevoegd.

Soortelijke massa:1,06 g/cm3
Treksterkte:39 MPa
Buigsterkte:67 MPa
Rek bij breuk:30%
Elasticiteitsmodulus:2000 MPa
Kerfslagwaarde:2 KJ/m2

Gebruik

ABS is een licht maar hard, slagvast polymeer. Het is goedkoop en geschikt voor de behuizing van allerlei apparaten. Ook in de automobielindustrie wordt ABS veel gebruikt.

ABS wordt onder meer gebruikt in de volgende producten:

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.