Stersteur

De stersteur ook wel spitssnuitsteur[2] of sevrugasteur genoemd (Acipenser stellatus) is een straalvinnige vissensoort uit de familie van steuren (Acipenseridae).[3] De soort is inheems in de Zwarte Zee, Azov, Kaspische Zee en de Egeïsche Zee. Het trekt de rivieren die hierop afwateren op om te paaien. De soort is inmiddels in een groot deel van het oorspronkelijke leefgebied uitgeroeid. Er wordt voorspeld dat de resterende natuurlijke populatie snel zal volgen vanwege overbevissing.[1] Het wordt door de IUCN als kritisch bedreigd beschouwd. De internationale handel in deze soort (inclusief de kaviaar) wordt beperkt door CITES.

Stersteur
IUCN-status: Kritiek[1] (2009)
Acipenser stellatus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde:Acipenseriformes (Steurachtigen)
Familie:Acipenseridae (Steuren)
Geslacht:Acipenser
Soort
Acipenser stellatus
Pallas, 1771
Verspreidingsgebied A. stellatus
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Stersteur op Wikispecies
Portaal    Biologie
Vissen
Boven en onderzijde van de kop

Deze steursoort kan ongeveer 220 cm lang worden en een gewicht bereiken van 80 kg.[3] Dit is echter een zeldzaamheid, een lengte van tussen de 100 en 150 cm met een gewicht van 15 tot 25 kilo is meer gangbaar. Het is een slanke vis die zich gemakkelijk onderscheidt van andere steuren door zijn lange, dunne en rechte snuit. Het heeft een rij van vijf kleine baarddraden die dichter bij de mond liggen dan bij de punt van de snuit. Op de laterale lijn liggen tussen de dertig en veertig bleke schubben. Deze kenmerken onderscheiden de stersteur van de Russische steur (Acipenser gueldenstaedtii). De algemene kleur is donker grijsgroen of bruin met een bleke onderkant.[4] De Stersteur wordt tussen het tiende en vijftiende levensjaar geslachtsrijp. De maximale gerapporteerde leeftijd voor deze soort is 27 jaar.[3]

De stersteur voedt zich met vissen, wormen, schaaldieren en weekdieren.[3] Het ligt overdag op de bodem en voedt zich meestal 's nachts. Deze vis is anadroom en beweegt stroomopwaarts naar ondiep water om te paaien.[4]

Commercieel gebruik

Blikjes kaviaar: links Beluga, midden Ossetra en rechts Sevruga

De stersteur is een belangrijke commerciële vissoort. Van de eieren wordt de Sevrugakaviaar gemaakt. Samen met de kaviaar van de Belugasteur en de Russische steur een van de drie bekendste soorten kaviaar. Het vlees wordt beschouwd als een dure delicatesse in de Kaspische regio. Dit vlees wordt gebruikt om kebab te maken, of te worden gefrituurd, geroosterd of gerookt. Er zijn verschillende pogingen ondernomen in Rusland, Iran, Italië en de Verenigde Staten om deze soort aan te passen voor aquacultuur, met wisselend succes.

De veerkracht van deze soort is laag. De minimale populatieverdubbelingstijd is 4,5 - 14 jaar.

Afbeeldingen

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.