Aboriginal Art Museum

Het AAMU Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst is een voormalig Nederlands museum aan de Oudegracht in Utrecht, gewijd aan kunstwerken van Aboriginals, de oorspronkelijke bevolking van Australië.

AAMU Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst
LocatieUtrecht
ThemaKunstwerken van Australische Aboriginals
Opgericht2001
Sluiting2017
Website
Portaal    Kunst & Cultuur

Het AAMU, het enige museum in Europa dat geheel gewijd was aan Australische Aboriginalkunst, opende op 3 maart 2001 zijn deuren voor het publiek. Dit museum, was gevestigd in het ‘Museumkwartier’ in het centrum van Utrecht en had een vaste collectie en steeds wisselende tentoonstellingen. Het museum werd door de overheid van Australië erkend als een belangrijk Europees platform voor Australisch cultureel erfgoed. Op 16 juni 2017 sloot het museum haar deuren.[1][2]

Hedendaagse kunst

Aboriginalkunst komt voort uit een vijftigduizend jaar oude traditie. Vanaf het begin van de jaren 1970 eeuw krijgen Aboriginalkunstenaars voor het eerst toegang tot westerse materialen zoals doek en acrylverf. Sindsdien is Aboriginalkunst sterk ontwikkeld. De kunstencentra die verspreid over Australië zijn opgericht, vormen een springplank voor kunstenaars die internationaal opgeld doen zoals Emily Kame Kngwarreye en John Mawurndjul.

Museumcollectie

Aan de basis van de collectie liggen aan aantal kunstwerken die verworven werden gedurende de jaren 1990. Van de ongeveer vijfhonderdvijftig stukken in de eigen verzameling is een groot deel afkomstig uit het woestijngebied (Western Desert Art). Het aankoopbeleid was gericht op het vervolledigen van de aanwezige verzameling met werk van kunstenaars die vrij recent zijn begonnen met het maken van kunst en op het in kaart brengen van gebieden waar nog geen kunst van aanwezig was (zoals Noord-Queensland). De museumcollectie bevatte schilderijen op doek, sculpturen, fotografie, film en multimediaal werk uit de verschillende regio’s en kunstencentra.

De collecties Aboriginalkunst van het Groninger Museum, het Wereldmuseum Rotterdam en het voormalige Universiteitsmuseum Gerardus van der Leeuw van de Rijksuniversiteit Groningen waren in langdurige bruikleen verbonden aan het AAMU. De collectie uit het Nijmeegs Volkenkundig Museum werd in 2009 aan het AAMU geschonken. Tevens werd voor wisselende tentoonstellingen werk uit verschillende privécollecties geput.

De AAMU-collectie, bestaande uit zo’n achthonderd kunstwerken en objecten, werd bij de sluiting overgedragen aan het Nationaal Museum van Wereldculturen.

Tentoonstellingen

Sinds 2001 hebben er diverse tentoonstellingen plaatsgevonden van Aboriginalkunst, vaak in samenhang met hedendaagse kunst uit Europa. In 2 à 3 tentoonstellingen per jaar presenteerde het museum werk van bekende en opkomende kunstenaars. Bij het samenstellen kon het AAMU een beroep doen op een uitgebreid netwerk van kunstenaars, conservatoren, musea, galeries en particuliere verzamelaars in Nederland, Europa en Australië. In 2017 sloot het AAMU – Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst in Utrecht na zestien jaar de deuren. De laatste collectiepresentatie vond in dat jaar plaats bij Framer Framed in Amsterdam.

Het museum

Het AAMU was gevestigd in een gebouw aan de Oudegracht in Utrecht. De tentoonstellingszalen waren verspreid over drie verdiepingen. Op de bovenste verdieping was een permanente tentoonstelling te zien. Er waren een auditorium, museumwinkel, museumgalerie en een café.

Activiteiten

Er werden inlooprondleiding, groepsrondleidingenen didgeridoo-workshops gegeven. Het museum organiseerde regelmatig lezingen, filmavonden en debatten.

Educatie

Het AAMU stelde per tentoonstelling een educatief programma samen voor primair en voortgezet onderwijs. Er werden spreekbeurtpakketten uitgegeven en het museum nam deel aan het Utrechtse onderwijsproject Museum voor de Klas.

Gemeentelijke prijs

Het Aboriginal Art Museum ontving in 2006 de Gemeentelijke Stimuleringsprijs voor lokaal vrijwilligerswerk.

Deelname activiteiten

Het museum deed mee aan de volgende activiteiten:

  • Museum voor de Klas
  • Vrijdag Museumdag
  • Uitfeest Utrecht
  • Utrechtse Museumnacht

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.