Aardbeving Roermond 1992

De aardbeving bij Roermond op 13 april 1992 om 03.20 uur 's nachts was de sterkste aardbeving die tot heden in Nederland is waargenomen (met het epicentrum in Nederland) en een van de grootste bekende aardbevingen in de geschiedenis van Noordwest-Europa. Zeker zijn zwaardere aardbevingen, zoals die van Verviers in 1692, maar met epicentrum buiten de huidige landsgrenzen van Nederland, ook in Nederland waargenomen, maar dit artikel behandelt die bevingen niet. Zie ook onder Lijst van zwaarste aardbevingen in België.

Aardbeving bij Roermond

Datum13 april 1992
Kracht5,8 (op de schaal van Richter)
EpicentrumTen zuiden van Roermond, Limburg, Nederland
Coördinaten51° 9 NB, 5° 56 OL
Getroffen land(en) Nederland
 België
 Duitsland
Slachtoffersgeen
USGS shake map van deze beving
Portaal    Aardwetenschappen

Gebeurtenissen

Het epicentrum van deze krachtige aardbeving lag enige kilometers ten zuiden van Roermond. De sterkte bedroeg 5,8 op de schaal van Richter en een maximale intensiteit van ruim VII op de 12-delige schaal van Mercalli. De aardbeving richtte op sommige plaatsen meer schade aan dan op andere,[1] doordat de intensiteit niet overal hetzelfde was. De aardbeving werd gevoeld tot in Tsjechië, Zwitserland, Frankrijk en Engeland. In het gebied tussen Roermond, Maaseik en Heinsberg werd door deze beving schade aangericht aan (vooral oudere) gebouwen en auto's, die geraakt werden door vallend puin. De Sint-Sebastianuskerk Herkenbosch werd zwaar beschadigd en moest opnieuw gerestaureerd worden. De totale schade werd geschat op 275 miljoen gulden (ca. 125 miljoen euro), waarvan 170 miljoen gulden (ca. 77 miljoen euro) in Nederland.[2]

In het landschap traden landverschuivingen, oeververzakkingen en zandfonteinen op als gevolg van het trillen van de met water verzadigde bodem. Omdat de aardbeving plaatsvond op een diepte van ongeveer 17 kilometer in een diep gedeelte van de Peelrandbreuk, aan de noordelijke begrenzing van de Roerdalslenk, bleef de schade relatief beperkt.

De hoofdbeving werd voorafgegaan door een lichtere beving van 4,8 op de schaal van Richter. Na de beving van 5,8 werden er tot een maand later nog 200 naschokken gemeten met sterktes tot 3,8 op de schaal van Richter.[3]

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.