Zug (stad)

Zug is de hoofdstad van het gelijknamige kanton in Zwitserland en ligt aan het meer van Zug. Eind 2017 had de stad ca. 30.000 inwoners. Zug is het hoofdkwartier voor vele grote ondernemingen vanwege het gunstige belastingklimaat.

Zug
Gemeente in Zwitserland

Situering
KantonZug
BFS/OFS/UST-code1711
Soort gemeenteGemeente
Aangrenzende gemeentenBaar, Cham, Steinhausen, Unterägeri, Walchwil
Coördinaten47° 10 NB, 8° 31 OL
Algemeen
Oppervlakte33,8 km²
Inwoners (31-12-2013)27.961
Hoogte425 m
Overig
Postcode6300-6305, 6310
TaalDuits
Detailkaart
Foto's
Uitzicht op het meer van Zug, de oude stad van Zug en Zytturm
Portaal    Zwitserland

Ligging en landschap

De kust aan het meer van Zug vormt een promenade met uitzicht op de Alpen in het Berner Oberland. Dichterbij liggen de tevens goed zichtbare Rigi en Pilatus. In de stad Zug zelf ligt de Zugerberg met een hoogte van 1039 meter.

Bezienswaardigheden

De Zytturm.
Het Rathaus.

De 52 meter hoge Zytturm (Zwitsers voor tijdtoren) is het oriëntatiepunt van Zug en was vroeger onderdeel van de stadsmuur die de stad van indringers beschermde. De toren is in het midden van de 13e eeuw als ingang gebouwd en is van 1478 tot 1480 door Hans Felder, tevens bouwer van de St Oswald kerk, uitgebouwd. De toren is toegankelijk voor bezoekers en heeft een kleine kamer met een fantastisch uitzicht op de stad en het meer. Deze kamer werd in 1557 gebouwd en werd van oudsher gebruikt door de stormwaarschuwer, een voorloper van de weerkundige. De klok werd in 1574 geïnstalleerd. Sindsdien is de toren met regelmaat gerestaureerd, waarvan de meest prominente restauraties in 1863 (na blikseminslag) en 1952 (ter ere van Zug's jubileum) plaatsvonden. Binnenin de toren bevinden zich oude gereedschappen van de lokale brandweer. Tegenwoordig scheidt de toren de oudstad van het nieuwe centrum.

De St Oswald kerk is een ander prominent gebouw, opgedragen aan Oswald van Northumbria. De bouw begon op 18 mei 1478 onder leiding van bouwmeester Hans Felder en werd in laat-Gotische stijl gebouwd. In de 16e eeuw werd de kerk uitgebouwd tot basiliek. Tussen 1860 en 1870 werd de kerk in nieuw-Gotische stijl verbouwd door Karl Albert Keiser.

Het Zuger Rathaus werd door bouwmeester Heinrich Sutter tussen 1505 en 1509 gebouwd. Het bevindt zich in de oudstad ondanks dat de stadsuitbreiding ruim voor de bouw gepland werd. De begane grond was van oudsher een markthal, terwijl de eerste en tweede verdieping naar believen aangepast werden. De bovenste verdieping diende als raadszaal. Tegenwoordig wordt het Rathaus als burger- en gemeenteraadszalen gebruikt. De Gotische zaal in de bovenste verdieping dient als exhibitieruimte.

Bevolkingsontwikkeling

Met 27.961 inwoners is het de grootste stad van kanton Zug. Het bevolkingsaantal steeg met name tussen 1950 en 1970. Nadat de stad in 1970 23.000 inwoners had vond een daling van rond 6% plaats. In de jaren 90 zette zich weer een stijging in, mede door de nieuwbouw.

Het aantal buitenlanders ligt met 23,9% net boven het kantonnale gemiddelde. De inwoners zijn overwegend katholiek.

Sport

Het belangrijkste sportteam in de stad is EV Zug, een ijshockeyteam dat in de National League A uitkomt en zijn thuiswedstrijden in de Bossard Arena speelt. Het enige kampioenschap dateert uit het seizoen 1997-1998. Op 3 oktober 2011 versloeg het team de Amerikaanse New York Rangers met 8-4 in een demonstratiewedstrijd.

Het lokale voetbalteam is FC Zug 94 en komt uit in de 1. Liga, het derde professionele niveau in Zwitserland. De Nederlandse oud-international Johan Neeskens was hier ooit trainer. Verder heeft Zug een rugbyteam genaamd Rugby Club Zug.

In de media

De stad kwam onder de aandacht toen het Amerikaanse programma 60 Minutes op CBS een kritisch item uitzond waarin gesteld werd dat de stad een "veilige haven" was voor grote Amerikaanse ondernemingen vanwege het gunstige belastingklimaat.

Geboren

Bekende inwoners

Zie de categorie Zug van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.