Zandberg (Breda)

Zandberg is een stadswijk ten zuiden van het centrum van Breda. De wijk is ontstaan in de jaren dertig en bestaat uit drie delen: een villabuurt, middenklassewoningen en een stadsvernieuwingsgebied. Er is een grote variatie in woningtypen: van vooroorlogse villa's, herenhuizen, ruime middenstandswoningen tot rijtjes- en arbeiderswoningen. Het is een rustig stadsdeel met veel groen en speelvoorzieningen voor kinderen op loopafstand van de binnenstad en het Mastbos. Op de Ginnekenweg en op de Generaal Maczekstraat zijn diverse winkels, supermarkten en horeca gevestigd. Ook zijn er twee basisscholen, KBS De Zandberg en Nutsschool Dirk van Veen, in de wijk.

Zandberg
Wijk van Breda
Kerngegevens
GemeenteBreda
Coördinaten51° 35 NB, 4° 47 OL
Oppervlakte74 ha.  
Inwoners (2017)2.775[1]
Overig
Websitewww.zandbergbreda.nl

Geschiedenis

Tussen Breda en Ginneken lag buurtschap de Zandberg, die onder de gemeente Teteringen viel. In 1869 richtte de gemeenteraad van Breda zich tot de koning met een verzoek om de Zandberg en de Belcrum bij de gemeente Breda te voegen omdat er ruimte nodig was voor woningbouw. Deze eerste annexatiepoging van Breda mislukte, maar in 1927 vond ze uiteindelijk toch plaats. Een groot deel van de gemeente Teteringen met de Koninginnestraat en de oostzijde van het Wilhelminapark kwam toen bij Breda. Het eerste woningbouwplan met als hoofdstraat de Wethouder Romboutsstraat was in de voorgaande jaren al gerealiseerd.

Beschrijving

Het hart van Zandberg wordt gevormd door het Hyacintplein, met speelvoorzieningen en een fontein, en de Wethouder Romboutsstraat. Deze lommerrijke laan met aan weerszijden statige eikenbomen en ruime herenhuizen opgetrokken in art-decostijl met glas-in-loodramen, granitovloeren en hoge rijk gestucte plafonds, is vernoemd naar wethouder Rombouts van Breda die in 1927 de annexatie van dit Teterings grondgebied doorzette. Aanvankelijk wilde Rombouts dit gebied vrijhouden van woningbouw ten behoeve van het behoud van het vrije schootsveld buiten de stadsmuur, maar omdat Teteringen en Ginneken gewoon doorgingen met woningbouw tot aan de gemeentegrens met Breda, veranderde hij van standpunt. In plaats van ook woningbouw door Breda toe te staan, annexeerde hij het gebied en vergrootte daarmee het grondgebied van de gemeente Breda.

Zandberg had per 1 januari 2018 5.185 inwoners, waarvan 3.800 in Oost-Zandberg (ten oosten van de Ginnekenweg) en 1.400 in West-Zandberg. Van de ruim 2.100 woningen in deze wijk is het merendeel (90%) koopwoningen.Zandberg heeft een totale oppervlakte van 74 hectare land (100 hectare is 1 km2). De gemiddelde dichtheid van adressen is 3.257 adressen per km2. Er wonen 2.410 huishoudens in Zandberg. Postcode 4818 is de meest voorkomende postcode in de buurt Zandberg. Zandberg ligt binnen de wijk Breda Oost in de gemeente Breda.

Een bekend gebouw in Zandberg is de Sacramentskerk. Gemeenschapshuis Zandberg is gevestigd op de Zandberglaan. Ten noorden van de wijk ligt het Wilhelminapark.

Afbeeldingen

Zie de categorie Zandberg (Breda) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.