Yesh Atid

Yesh Atid, Hebreeuws: יש עתיד, 'Er is een Toekomst' of 'Toekomstpartij', was een Israëlische politieke partij die in januari 2012 is opgericht door tv-presentator en columnist Yair Lapid. De op de middenklasse steunende partij had een seculier karakter en nam een middenpositie in de Israëlische politiek in. Op 17 maart 2015 verloor de partij acht zetels en nam met 11 zetels de vierde positie in grootte in. In 2019 is de partij opgegaan in Kaḥol-Lavan (Blauw-Wit).

Yesh Atid
Personen
PartijleiderYair Lapid
Mandaten
Zetels in de Knesset
11 / 120
Geschiedenis
Opgericht2012
Algemene gegevens
Actief inIsraël
RichtingCentrum
IdeologieLiberalisme, secularisme, zionisme
Websitewww.yeshatid.org.il
Portaal    Politiek
Israël
Politiek in Israël



Portaal   Politiek
Portaal   Israël

Ontstaan

De oprichting van Yesh Atid is een gevolg van de grote demonstraties in 2011 uit onvrede over de sociaal-economische toestand in het land, zoals de hoge prijzen, het tekortschietende onderwijs, politieke malversaties en het ontzien van de ultraorthodoxe joden. Speerpunten van deze nieuwe partij zijn daarom woningen tegen schappelijke prijzen, belastingverlaging, burgerdienst voor ultraorthodoxe joden (ter vervanging van hun vrijstelling van de militaire dienst), verlaging van de overheidsbijdrage aan de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en reanimatie van het stilliggende vredesproces met de Palestijnen (maar geen overdracht van Oost-Jeruzalem).

Bij de verkiezingen van januari 2013 schoof Yesh Atid met 19 zetels in de 19e Knesset en werd daarmee een serieuze optie voor formateur Benjamin Netanyahu voor de vorming van een derde kabinet-Netanyahu. Dit kreeg zijn beslag op 15 maart 2013 toen er een regeringsakkoord werd gesloten, waarvan Yesh Atid een van de ondertekenaars was. Aan het drie dagen later aangetreden kabinet-Netanyahu III levert de partij vijf ministers en een viceminister, waarbij onderwijs en andere sociale portefeuilles onder haar beheer kwamen. Ook legde zij beslag op de post van financiën, deze werd ingenomen door partijleider Yair Lapid. Tegen de achtergrond van het gemengde gezelschap waaruit de coalitie bestond en de voorgenomen bezuinigingen, was het de vraag wat Yesh Atid zou weten te realiseren van haar verkiezingsbeloften.

De ministers Lapid (financiën) en Shai Piron (onderwijs) wisten een wet door het parlement te loodsen die het subsidie aan ultra-orthodoxe scholen bond aan voorwaarden. De volledige subsidie was alleen beschikbaar voor scholen die minimaal 11 uur per week besteedden aan exacte vakken. Door de val van het kabinet werd de wet nooit uitgevoerd.

In december 2014 ontsloeg Netanyahu Lapid en Tzipi Livni omdat zij de premier in het openbaar ernstig bekritiseerden en in cruciale kwesties - zoals Iran en de bouw van nieuwe nederzettingen - openlijk tegenspraken.

Politieke standpunten

  • Yair Lapid was tegen de vrijstelling van de Israëlische dienstplicht die Israëlische ultra-orthodoxe joden genoten in de wet Tal. De wet Tal werd niet verlengd en yeshiva-studenten kunnen nu ook opgeroepen worden voor de dienstplicht. In maart 2014 werd in de Knesset met de stemverhouding 65-1 een nieuwe wet aangenomen die de dienstplicht voor jesjiva-studenten regelt.[1]
  • Yair Lapid wou de kiesdrempel voor de Israëlische parlementsverkiezingen verhogen naar vier procent. Het was bij de verkiezingen van 2013 twee procent. De Israëlische regeringspartijen kwamen op 26 december 2013 overeen om de kiesdrempel voor de volgende Israëlische parlementsverkiezingen te verhogen naar 3,5 %.
  • Het verminderen van het aantal ministers en viceministers. De huidige Israëlische regering telt daardoor minder ministers dan de vorige. Op 11 maart 2014 werden de wetsvoorstellen om de kiesdrempel te verhogen naar 3,25 % en het aantal ministers tot achttien en het aantal viceministers tot vier te beperken aangenomen met de stemverhouding 67-0.[2] De oppositie boycotte de debatten en stemmingen.
  • Het invoeren van de mogelijkheid om een burgerlijk partnerschap te laten registreren met dezelfde rechtsstatus als een huwelijk. Tot nu toe kunnen Israëli's als ze willen trouwen een huwelijk alleen door een orthodoxe rabbijn laten voltrekken.[3]
  • Yaïr Lapid vertelde in een interview dat hij positief was over de muur tussen de Palestijnse en de Joodse gebieden, omdat die geholpen heeft het aantal terroristische aanslagen te verminderen. Hij vertelde verder in het interview dat hij voor een twee-staten-oplossing was, d.w.z voor een Palestijnse staat naast Israël.
  • Als Israëlische minister van Financiën wou Yaïr Lapid de Israëlische staatsomroep Israel Broadcasting Authority (IBA) hervormen.
  • Yaïr Lapid had als minister van Financiën ook een plan om starters op de woningmarkt belastingvoordeel te geven, maar premier Benjamin Netanyahu was tegen dat plan.
Partijleider Yair Lapid
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.