Louis Zimmer

Louis Zimmer (Lier, 8 september 1888 - aldaar, 12 december 1970[1]) was een Belgische uurwerkmaker en amateur-astronoom.[2]

Standbeeld nabij de Zimmertoren te Lier

Hij was de maker van drie bekende uurwerken die zich in Lier bevinden : de Jubelklok, de Astronomische Studio in de Zimmertoren en de Wonderklok.[3]

Zimmer werd geboren als zoon van een horlogemaker.[3] Op de middelbare school blonk hij uit in wiskunde en astronomie. Tijdens de Eerste Wereldoorlog studeerde hij astronomie en geologie. Hij maakte een wonderpendule, die hij aanbood aan koning Albert I, en hij verbeterde het klokkenspel van de Sint-Gummaruskerk in Lier. Later ontwierp hij ook een automatische schakeling voor de verlichting van de kerktoren.

In 1928 bood hij zijn geboortestad een bijzondere klok aan, die niet alleen de standaardtijd aangaf, maar ook de decimale tijd, de schijngestalten van de maan, de dag van de week, de draaiing van de aardas en nog tal van andere gegevens. Het stadsbestuur van Lier besloot de middeleeuwse Corneliustoren, die was aangekocht om te worden afgebroken, te bestemmen voor dit bijzondere uurwerk. De toren werd verbouwd en op 29 juni 1930 werd de zogeheten 'Jubelklok' onthuld, ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van België (vandaar de naam Jubelklok).[4][5] De toren werd omgedoopt tot Zimmertoren. In totaal telt de klok 57 wijzerplaten, waarvan dertien zich aan de buitenkant van de toren bevinden.

De "Jubelklok", met: klok, fasen van de maan, de cyclus van Meton, de epacta en de tijdsvereffening, de zodiac, de zonnecyclus en de zondagsletter, de week, de globe, de maanden, de datum, de seizoenen, de getijden en de schijngestalten van de maan.

Zimmer werkte hierna aan zijn Astronomische Studio die in 1932 voltooid werd en is ondergebracht op de eerste verdieping van de toren. De Studio wordt aangedreven door hetzelfde moederhorloge als de Jubelklok.

Zimmer bouwde een nog veel uitgebreider versie van zijn klok voor de Wereldtentoonstelling van 1935 te Brussel. Deze klok wordt de 'Wonderklok' genoemd. De klok werd door Zimmer terug naar Lier gehaald nadat ze in Brussel moedwillig beschadigd was. In 1938 werd de klok naar de Verenigde Staten gestuurd om tentoon te stellen. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog geraakt de klok verloren. In 1953 vond men de klok terug en eind 1954 arriveerde de klok terug op Lierse bodem.[5] In 1960 werd de klok dan opgesteld in een paviljoen naast de Zimmertoren. In dit paviljoen bevindt zich ook zijn vroegere werkplaats, overgebracht vanuit zijn huisje achter de Grote Kerk.

Zimmer werd op 13 juni 1970 als eerste ooit tot ereburger van de stad Lier benoemd naar aanleiding van de 40e verjaardag van de inhuldiging van de Zimmertoren.[6] Een half jaar later overleed hij op 82-jarige leeftijd in zijn geboortestad aan de Nete.

Ter nagedachtenis aan Louis Zimmer werd er een planetoïde naar hem vernoemd, de planetoïde Zimmer.

Herdenkingsplaat gemaakt door René Boschmans aan het geboortehuis van Louis Zimmer te Lier

Hij is een van de vier ereburgers van Lier [6][7] en vormt samen met drie andere bekende Lierenaars (Isidore Opsomer, Felix Timmermans en Lodewijk Van Boeckel) het klavertje vier van Lier.[8][3]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.