Willige Rasphuis

't Willige Rasphuis was een voormalig pakhuis van de West Indische Compagnie aan de Prins Hendrikkade 189 in Amsterdam. Het is in gebruik geweest als werkhuis en zeevaartschool.

Dit artikel staat op een nalooplijst. Als je de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd hebt, kun je dit sjabloon verwijderen. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Pieter Oosterhuis, Afb ANWI00115000001

Gebruikers

Arme Kinderen Werkhuis

In 1650 vestigde zich er het Arme Kinderen Werkhuis, een werkhuis om te voorkomen dat arme kinderen op straat bedelden.

Willige Rasphuis

In 1654 vestigde zich het Nieuwe Werkhuis, ook Willige Rasphuis genoemd, in het gebouw. In dat jaar besloten de regenten van het Spinhuis (op den Achterburgwal bij de Spinhuissteeg) enkele leegstaande panden van de West Indische Compagnie te huren aan de Prins Hendrikkade[1], en te gebruiken als werkhuis. Bedelaars en landlopers werden van de straat gehaald en werden er aan het werk gesteld. Ook werden er ontspoorde kinderen tegen betaling door hun ouders ondergebracht. De Amsterdamse schrijver, de intellectueel, arts en jurist Adriaan Koerbagh overleed in 't Rasphuis, naar daar een jaar eerder na een vonnis te zijn overgebracht.[2]

In 1736 werd het gebouw eigendom van het gemeentebestuur. In 1765 waren er 114 mensen opgenomen, waarvan 72 bedelaars. In 1782 was het veel grotere Spin- en Nieuwe Werkhuis aan het Weesperveld (nu Nieuwe Prinsengracht) klaar en verhuisden de bewoners van het Willige Rasphuis daarheen.

Kweekschool voor de Zeevaart

Vanaf 1785 kreeg het pand een bestemming voor de Kweekschool voor de Zeevaart. In 1781 had namelijk de Slag op de Doggersbank plaatsgevonden. Hierna waren er veel gewonde zeelieden in Amsterdam. Schout-bij-Nacht W J G baron Bentinck overleed en werd in de Nieuwe Kerk op de Dam met veel eerbetoon begraven. Giften voor de nabestaanden stroomden binnen en op 1 december 1781 werd het Vaderlandsche Fonds tot aanmoediging van ‘s Lands Zeedienst opgericht. Toen in 1783 het nieuwe oorlogsschip De Unie op de Noordzee verging, werden ook de nabestaanden van die bemanning door de stichting ondersteund. Daarna werd beslotende kweekschool op te richten en in 1785 betrok deze nieuwe school het Willige Rasphuis.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.