Willemsparkweg

De Willemsparkweg is een straat in Amsterdam-Zuid tussen de Van Baerlestraat en de Koninginneweg. De Willemsparkweg begint bij de Van Baerlestraat, in het verlengde van de Paulus Potterstraat bij het Amsterdamse Stedelijk Museum. De straat kruist de Jacob Obrechtstraat en de Cornelis Schuytstraat.

Willemsparkweg
De Autotuin stond 2002-2005 op de Willemsparkweg
Geografische informatie
Locatie      Amsterdam
StadsdeelZuid
WijkMuseumkwartier (Oud-Zuid)
BeginVan Baerlestraat
EindKoninginneweg
Postcode1071 ..
Algemene informatie
Genoemd naarKoning Willem I
Naam sinds1889
Bebouwingwoningen
Openbaar vervoertram 2
Portaal    Amsterdam

De straat eindigt bij het begin van de Emmastraat in een pleintje dat gekruist wordt door de Koninginneweg. In het verlengde van de Willemsparkweg ligt de Koningslaan. De tram en het meeste overige verkeer gaan hier echter met een bocht naar links de Koninginneweg op in de richting van het Valeriusplein en de Amstelveenseweg.

De straat kreeg zijn naam in 1889 en werd vernoemd naar het Willemspark (genoemd naar Koning Willem I), dat in 1881 was ontworpen als aansluiting op het Vondelpark. Die buurt lag toen nog in de gemeente Nieuwer-Amstel en werd oorspronkelijk Parkweg genoemd. Na de annexatie van dit deel van Nieuwer-Amstel in 1896 behield de straat zijn naam. In 1902 werden de plannen gewijzigd en werd het Willemspark een villawijk.

Sinds 1903 rijdt tramlijn 2 door de Willemsparkweg. De haltes bij de Jacob Obrechtstraat en bij de Cornelis Schuytstraat waren gelegen in een soort plantsoentjes die door de tram werden doorsneden. In de jaren vijftig zijn deze gewijzigd in gewone vluchtheuvels.

Aan het einde van de Willemsparkweg bij de Emmastraat lag een paardentramremise, die tot 1933 werd gebruikt voor opslag van bijwagens. Tegenwoordig is hier een politiebureau gevestigd.

Voor Willemsparkweg 194 stond van mei 2002 tot september 2005 de autotuin, een rode Toyota Corolla met een tuintje erin.

Willem Spark

Op 3 januari 1942 verboden de Duitse autoriteiten in Nederland straatnamen die afgeleid waren van de toen levende leden van het Nederlandse koninklijk huis. Mede hierdoor kwam het apocriefe verhaal in de wereld dat Amsterdamse ambtenaren de gedwongen omdoping van de Willemsparkweg wisten te voorkomen door te beweren dat de weg niet vernoemd was naar een der Willems van het koninklijk huis, maar naar Willem Spark. Op 24 juni 1943 werd in kamp Sint-Michielsgestel een lezing gehouden over de fictieve Brits-Nederlandse componist Willem Spark, ter gelegenheid van diens zogenaamde 100e geboortedag.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.