Willem Bartel van der Kooi

Willem Bartel van der Kooi (Augustinusga, 13 mei 1768Leeuwarden, 14 juli 1836) was een Friese Nederlandse kunstschilder. Hij was een zoon van gezworen klerk aan de secretarie van de grietenij Achtkarspelen Binne van der Kooi en Teetske Willems. Naast Willem Bartel waren er nog twee zonen Klaas en Teade. Willem Bartel zijn eerste leermeester was Been Faber schilder woonachtig op Blauwverlaat. Tijdens de Bataafse revolutie van 1795 zorgde Willem Bartel als patriot en representant in de staten van Friesland met een oproep ervoor dat de vernielingen aan adellijke uitingen van kunst gestopt werden. Ook haalde hij uit voorzorg 25 schilderijen uit het Stadhouderlijk Hof Leeuwarden en zond ze in 3 kisten naar zijn ouderlijk huis te Augustinusga. De manshoge schilderijen van de Nassaus liet hij afdekken met schotten. Van der Kooi was een leerling van onder andere Johannes Verrier en Wessel Ruwersma later kreeg hij nog les van Wouter Beekkerk in landschapsschilderen. Hij werd in 1798 lector tekenkunst aan de Universiteit van Franeker en was woonachtig aan de Voorstraat in het pand waar nu de Commissaris van de Koning Arno Brok woont, hij bleef lector tot de universiteit in 1808 gesloten werd. Van der Kooi schilderde een groot aantal portretten. Waaronder Rhijnvis Feith, Eise Eisinga, en Koning Willem I. Zijn oudst tot nu toe bekende werk is die van het herbergiersechtpaar Hotse van der Veen en Klaske Ruardi uit Augustinusga. In 1823 kreeg hij in zijn toenmalige woning/atelier -tevens het geboortehuis van Saskia van Uylenburg- bezoek van Jacob van Lennep. Van Lennep zag een portret voorstellende een voormalige geliefde hier op maakte deze een gedicht over het schilderij en de vrouw. Op dit adres aan de Ossekop te Leeuwarden is het advocatenkantoor van de tweeling Wim en Hans Anker gevestigd. Naar aanleiding van zijn 250e geboortejaar in het culturele LF2018 jaar werden er in zijn geboortedorp Augustinusga het gehele jaar verschillende activiteiten georganiseerd. Ook in Dekemastate te Jelsum en in het Fries Museum was er dat jaar aandacht voor Van der Kooi.

Rijksmuseum Amsterdam: Zelfportret, wijzend naar het portret van zijn gestorven collega Dirk Jacobsz Ploegsma (tussen 1791 en 1795)
Zie de categorie Willem Bartel van der Kooi van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.