Jin-dynastie (265-420)

De Jin-dynastie (Hanyu pinyin Jin Cháo, Traditioneel Chinees 晉朝, Vereenvoudigd Chinees 晋朝, Wade-Giles Chin-ch'ao, 265-420) is een periode in de geschiedenis van China die volgde op de Drie Koninkrijken en voorafging aan de Zuidelijke en Noordelijke Dynastieën in China. De dynastie was gevestigd door de Sima familie (司馬 pinyin Sīmǎ), afstammelingen van de historicus Sima Qian.


Jin-dynastie
 
 
265  420  
 
Kaart
280
Algemene gegevens
HoofdstadLuoyang tot 311, Chang'an tot 316, Jiankang tot 420
TalenChinees
Religie(s)boeddhisme, taoïsme, confucianisme, traditionele Chinese volksreligie
Munteenheidkèpèng
Regering
Regeringsvormmonarchie
DynastieHuis Sima
Staatshoofdkeizer
Geschiedenis van China
Geschiedenis van China
de traditioneel als legitiem beschouwde dynastieën zijn vet gedrukt
Chinese
Prehistorie
Mythische Tijd
Xia-dynastie
Shang-dynastie
Zhou-dynastie
Westelijke Zhou
Oostelijke Zhou
Lente en Herfst
Strijdende Staten
Qin-dynastie
Han-dynastie
Westelijke Han
Xin-dynastie
Oostelijke Han
Drie Koninkrijken
Shu
Wu
Wei
Jin
Westelijke Jin
Oostelijke Jin
Zestien Koninkrijken
Zuidelijke en Noordelijke Dynastieën
Sui-dynastie
Tang-dynastie
Wu Zhou
 
Liao
Vijf Dynastieën Tien Koninkrijken
Noordelijke Song Song-dynastie
Jin Westelijke Xia Zuidelijke Song
Yuan-dynastie
Ming-dynastie
Qing-dynastie
Republiek China
Volksrepubliek China Republiek China (Taiwan)
Portaal   China
Portaal   Geschiedenis

De Jin-dynastie wordt onderverdeeld in twee periodes: een Westelijke (van 265 tot 316) en een Oostelijke (van 317 tot 420)

Westelijke Jin-dynastie (265-316)

Westelijke Jin-dynastie (265-316)

Deze dynastie werd gesticht door Sima Yan. Hij was de kleinzoon van Sima Yi, die in 249 middels een staatsgreep de macht in het koninkrijk Wei overnam en daarmee de grondlegger was van de latere dynastie. Sima Yan dwong de Wei-keizer Cao Huan in 265 tot aftreden, en stichtte de eerste Jin-dynastie.

Hoewel na de overwinning op het koninkrijk Wu in 280 een korte periode van eenheid in China ontstond, bleken de Jin niet bestand tegen de invasie van nomadische volkeren na de verwoestende Oorlog van de Acht Prinsen. Tot 311 was de hoofdstad van het rijk Luoyang. In dat jaar werd keizer Huai door soldaten van Han Zhao gevangengenomen. Hierna werd de hoofdstad verplaatst naar Chang'an, van waaruit keizer Min vier jaar regeerde, tot de verovering van de stad in 316 door Han Zhao.

Oostelijke Jin-dynastie (317-420)

Oostelijke Jin-dynastie (317-420)

Ondertussen waren enkele leden van de Jin-hofhouding vanuit het noorden naar het zuiden gevlucht, naar de stad Jiankang, gelegen nabij het huidige Nanking ten zuidoosten van Luoyang en Chang'an. Hier werd in 317 het hof van Jin opnieuw gevestigd, onder de Prins van Longya. Belangrijke plaatselijke families als Zhu, Gan, Lu, Gu en Zhou onderschreven de proclamatie van de Prins van Longya als keizer Yuan van de Oostelijke Jin Dynastie (ch. 東晉 317-420) toen het nieuws van de val van Chang'an het zuiden bereikte.

Gedurende de 104 jaar van haar bestaan werd de Oostelijke Jin-dynastie geplaagd door militaristische leiders en crises. Zij overleefde opstanden door Ang Dun en Su Jun. Huan Wen overleed in 373 voordat hij zichzelf tot keizer had uitgeroepen. De Slag van Fei werd een overwinning voor de Jin onder een kortdurende samenwerking tussen Huang Chong, broer van Huan Wen en de Eerste Minister (Keizerlijke Secretaris) Xie An. Huan Xan, zoon van Huan Wen, veranderde de naam van de dynastie in Chu. Zijn regering werd omvergeworpen door Liu Yu, die opdracht gaf tot de ophanging van de geïnstalleerde, maar achterlijke keizer An. De laatste keizer, Gong, broer van keizer An, werd in 419 geïnstalleerd. Met de troonsafstand door keizer Gong in 420 ten gunste van Liu Yu, daarna keizer Wu, begon het tijdperk van de Liu Song-dynastie en de Zuidelijke dynastieën.

Intussen werd Noord-China geregeerd door Zestien Koninkrijken, waarvan vele waren gesticht door de Wu Hu, de niet-Han-Chinese etnische groepen. De verovering van Noord-Liang door de Noordelijke Wei-dynastie in 439 leidde tot het ontstaan van de Noordelijke dynastieën.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.