Weidekervel-torkruid

Weidekervel-torkruid (Oenanthe silaifolia, synoniem: Oenanthe peucedanifolia) is een overblijvende kruid, dat behoort tot de schermbloemenfamilie (Apiaceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam en zeer sterk afgenomen. De plant komt van nature voor in Zuid- en Zuidwest-Europa, Noord-Afrika en Zuidwest-Azië.

Weidekervel-torkruid
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Campanuliden
Orde:Apiales
Familie:Apiaceae (Schermbloemenfamilie)
Geslacht:Oenanthe (Torkruid)
Soort
Oenanthe silaifolia
M.Bieb. (1819)
Afbeeldingen Weidekervel-torkruid op Wikimedia Commons
Weidekervel-torkruid op Wikispecies
Portaal    Biologie

De plant wordt 30 - 60 cm hoog. Aan de plant zitten raapvormige wortelknolletjs, die geleidelijk naar de stengelvoet versmallen. De stengel is gegroefd en hol. De onderste bladeren zijn 2 - 4-voudig geveerd met lijnvormig-langwerpige bladslippen, die snel verdorren. De stengelbladeren zijn 1 tot 2-voudig geveerd.

De plant bloeit van mei tot in juli met witte of soms roze, 3 mm grote bloemen, die in een eindstandig scherm met 4 - 8 (10) stralen zitten. Er is geen of 1 omwindselblad. De omwindseltjes zijn korter dan de bloemsteel. De vijf kroonbladen zijn zeer ongelijk en de randbloemen zijn stralend, doordat de aan de buitenzijde staande kroonbladen groter zijn dan de aan de binnenzijde staande kroonbladen.

De 2,5 - 4 mm grote vrucht is een tweedelige splitvrucht met 1-zadige deelvruchtjes. De uitstaande stijlen zijn vrijwel even lang als de vrucht. De vruchtsteel is aan de top ingesnoerd, en in de vruchttijd verdikt tot 0,4 - 0,6 mm.

Weidekervel-torkruid komt voor in uiterwaarden en aan rivieroevers.

Namen in andere talen

  • Duits: Silgblättriger Wasserfenchel
  • Engels: Narrow-leaved Water Dropwort
  • Frans: Oenanthe à feuilles de Silaüs
Zie de categorie Oenanthe silaifolia van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.