Vulva

De vulva is het uitwendige deel van het vrouwelijk geslachtsorgaan. Hiertoe behoren de schaamlippen, de clitoris, de uitgang van de urinebuis en de opening van de vagina.

Geschoren vulva
1 buitenste of grote schaamlippen
2 binnenste of kleine schaamlippen
3 clitorishoed
4 clitoris
5 vagina
Natuurlijk behaarde uitwendige geslachtorganen van een vrouw

Anatomie

De buitenste schaamlippen (labia majora) zijn samen met de venusheuvel of schaamheuvel (mons pubis) bij volwassenen in natuurlijke vorm behaard met schaamhaar (pubes); afhankelijk van de mode, plaatselijke gewoonten of eigen voorkeur verwijderen veel vrouwen dit. Deze lippen zijn bedekt met gewone huid (verhoornend plaveiselcelepitheel) en bevatten veel vet, talg- en zweetklieren. Eronder ligt een zwellichaam (bulbus vestibuli), dat zwelt bij seksuele opwinding.

De binnenste schaamlippen (labia minora) omsluiten het 'voorhof' (vaginaal vestibulum). Dit voorhof bevat de opening van de urinebuis (plasbuis of ostium urethrae), het maagdenvlies (de hymen) of restanten daarvan met opening van de vagina (introitus vaginae of ostium vaginae), en de uitgangen van de grote voorhofklier (klier van Bartholin of glandula vestibularis major). Aan de voorkant bij de clitoris komen de beide lippen samen. De binnenste schaamlippen zijn bedekt met niet verhoornend plaveiselcelepitheel en bevatten vetloos bindweefsel en talgklieren.

De variatie tussen vrouwen van de vulva is groot. Zo kunnen de binnenste schaamlippen geheel bedekt zijn door de buitenste schaamlippen, dan wel uitwendig goed zichtbaar zijn, evenals de clitoris. Ook de kleur van de huid verschilt van vrouw tot vrouw.

Culturele verschillen

Verschillende culturen kijken op verschillende wijzen naar de vulva. Sommige oude religies en samenlevingen aanbaden de vulva en vereerden de vrouw als een godin. In belangrijke Hindoe-tradities gebeurt dit nog steeds. In de westerse samenleving bestaat vaak een negatieve houding die gekenmerkt wordt door de Nederlandse term schaamstreek.

Afwijkingen en ziekten van de vulva

Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

De vulva kan door verschillende oorzaken geïrriteerd raken. Een goede hygiëne kan veel hiervan voorkomen of genezen. Daarnaast zijn er huidafwijkingen, allergieën, infecties, ontstekingen en vormen van kanker.

Synoniemen

Meer aanduidingen zijn te vinden in Seksuele volkstaal en eufemismen

Zoals bij alle woorden die met seksualiteit te maken hebben, zijn er in de taal vele synoniemen voor vulva. Sommige gelden als eufemismen, andere als seksuele volkstaal. We noemen slechts:

  • vulva (Latijn): geldt als medische en wetenschappelijk neutrale term
  • abusievelijk wordt vagina vaak gebruikt als term om de vulva mee aan te duiden; dit is echter het inwendige deel van het vrouwelijke geslachtsorgaan
  • poes, poesje
  • snee, kut, trut: komen voort uit de volkstaal en worden zeker in schrijftaal veelal als grof ervaren
  • pruim
  • plasser, spleetje: vooral in kindertaal; ook gebruikt door opvoeders bij de eerste seksuele voorlichting
  • flamoes: voor het eerst aangetroffen in het jaar 1914[1]
  • voorbips, pispoep
  • In de tantra yoga wordt de term yoni uit de Kamasutra gebruikt[2]

Zie ook

    Zie de categorie Vulvas van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.