Vredeskerken in Jawor en Świdnica

De Vredeskerken in Jawor en Świdnica zijn een verzameling van vredeskerken in de Poolse steden Jawor en Świdnica, gelegen in het woiwodschap Neder-Silezië.

Vredeskerken in Jawor en Świdnica
Werelderfgoed cultuur
Land Polen
UNESCO-regioEuropa en Noord-Amerika
Criteriaiii, iv, vi
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr.1054
Inschrijving2001 (25e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

Met vredeskerken worden de kerken bedoeld die na de Vrede van Westfalen in de tweede helft van de 17de eeuw door de lutheranen in Silezië mochten gebouwd worden. De katholieke Poolse vorsten gaven de gelegenheid om zulke kerken (Gnadenkirchen) te bouwen in een reeks grensstadjes, niet primair uit religieuze tolerantie maar om rijke protestantse handwerkslieden aan te werven en van hun economische bedrijvigheid en belastingafdrachten te kunnen profileren. Twee van de drie zijn bewaard gebleven, de kerk van Głogów werd in 1758 door brand vernietigd.

De kerk in Jauer, nu Jawor, de Heilige-Geestkerk (Pools: Kościół Pokoju p.w. Świętego Ducha) werd tussen 1654 en 1655 gebouwd onder leiding van architect Albrecht von Saebisch.

De kerk in Schweidnitz, nu Świdnica, de Drie-eenheidkerk (Pools: Kościół Pokoju pw. Świętej Trójcy) werd in tien maanden tijd tussen 1656 en 1657 gebouwd, eveneens met als architect Albrecht von Saebisch. Het is de grootste vakwerkkerk van Europa.

De kerken werden door de Commissie voor het Werelderfgoed van UNESCO tijdens de 25e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed die doorging in Helsinki in december 2001 toegevoegd aan de werelderfgoedlijst.

De kerken zijn onder beheer gesteld van de Lutherse kerk in Polen, maar ter plaatse zijn geen Lutherse gemeenten meer nadat de bevolking in 1945-1947 werd verdreven. Zie Verdrijving van Duitsers na de Tweede Wereldoorlog.

Zie de categorie Peace Church in Jawor van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Zie de categorie Peace Church in Świdnica van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.