Vredehandel van Keulen

De Vredehandel van Keulen vond plaats in april 1579, tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Het was een initiatief van keizer Rudolf II, keizer van het Rooms-Duitse Rijk, om in te grijpen in de Nederlanden. De diplomatieke vergadering vond plaats in de stad Keulen, hoofdplaats van Keur-Keulen. Tijdens de Vredehandel liep het Beleg van Maastricht door. De Spanjaarden belegerden Maastricht (1579).

Vredehandel van Keulen
Onderdeel van de Tachtigjarige Oorlog
Zicht van Keulen uit die tijd, door Arnold Mercator
Datumapril 1579
LocatieKeulen, in het Keurvorstendom Keulen (Rooms-Duitse Rijk)
ResultaatMislukking

Inzet

In januari 1579 ontstonden de Unie van Atrecht en de Unie van Utrecht. Beide Unies dreigden de Generaliteit van de 17 Provinciën op te blazen[1]. Rudolf II had het recht in te grijpen in de Nederlanden, want hij was de suzerein van de vorst van elk van de 17 Provinciën, namelijk Filips II, koning van Spanje. Rudolf II zocht een Duitse oplossing voor het probleem, een Habsburgse oplossing om Frankrijk buiten de Nederlanden te houden. Het is onduidelijk welke rol Rudolf II nog zag voor zijn jongere broer Matthias. Aartshertog Matthias was tot landvoogd der Nederlanden uitgeroepen door de Staten-Generaal.

Namens de Unie van Utrecht kwam onder meer Marnix van Sint-Aldegonde, raadgever van Willem de Zwijger. Namens de Generaliteit der Spaanse Nederlanden kwamen Alexander Farnese en Urban von Scharenberg. Farnese verliet even Maastricht om naar Keulen te reizen. Namens Frederik III van de Palts kwam zijn zoon, Johan Casimir van Palts-Simmeren. Casimir van de Palts had, op vraag van koning Elisabeth I van Engeland, contact gezocht met Gentenaars die in opstand kwamen tegen de Spaanse Kroon. Casimir was evenwel ontgoocheld in de radicale politiek van de Gentse republiek. Namens de Engelse koningin kwam de diplomaat Philip Sidney langs in Keulen.

Verloop

Marnix van Sint-Aldegonde verweet de Spaanse delegatie een politiek te voeren van militaire agressie. De Spanjaarden weken evenwel voor geen millimeter tijdens het debat over de godsdienstvrijheid.

De bespreking werd een mislukking over de hele lijn[2].

Afloop

Willem de Zwijger zocht een opening bij de Fransen. In Frankrijk woedde op dat moment de Hugenotenoorlog. Door het Verdrag van Plessis-lès-Tours (1580) riep een deel van de Staten-Generaal de Franse prins Frans van Anjou uit tot souverein van de Nederlanden (dus niet: tot landvoogd).

Zie ook


This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.