Volkshuisvesting

Volkshuisvesting is in Nederland een politiek begrip dat betrekking heeft op het verantwoord huisvesten van de bevolking. Een belangrijk uitgangspunt van de volkshuisvesting is de Woningwet. Deze wet trad in werking op 1 augustus 1902.

Wijk in Utrecht

Geschiedenis

Arbeiderswoningen in Tuindorp Oostzaan, nu verhuurd door Ymere.

In de 19e eeuw, tijdens de industriële revolutie, trokken veel burgers van het platteland naar de stad, omdat er op het platteland veel werkloosheid was terwijl in de stad de industrie groeide. De binnensteden van grote steden raakten overbevolkt. De woonomstandigheden van de Nederlandse arbeidsbevolking in de steden waren vaak erbarmelijk. Vaak woonden gezinnen opeengepakt in sloppen en nauwe gangen waar bijna geen daglicht binnenkwam. Kinderen groeiden op in vervallen krotten en klamme kelderwoningen, kleine alkoofwoningen of afgeschotte zolders. Aan deze misstanden moest de Woningwet een einde maken.

Departementen

Etagewoningen in Amsterdam gebouwd door De Arbeiderswoning, ontwerp Hein Berlage

Vanaf het ontstaan van de Woningwet tot 1945 viel het volkshuisvestingsbeleid onder de ministeries van Sociale Zaken en Binnenlandse Zaken. In 1945 werd het ministerie van Openbare Werken en Wederopbouw opgericht. In 1947 werd de directie van Waterstaat verhuisd naar het ministerie van Verkeer en de nieuwe naam werd: Ministerie van Wederopbouw en Volkshuisvesting. Na nog enige naamswijzigingen werd in 1982 de naam Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM). Vanaf 14 oktober 2010 is met de beëdiging van het kabinet-Rutte I besloten een aantal ministeries samen te voegen. Het ministerie van VROM werd opgeheven en de onderdelen Wonen, Wijken en Integratie, waaronder ook de bouwregelgeving zijn overgegaan naar Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Trendbreuk

Politiek gezien staat de uitvoering van het volkshuisvestingsbeleid, waarbij woningcorporaties altijd een centrale rol hebben gespeeld, voortdurend ter discussie. De omvang van de voorraad sociale huurwoningen zou volgens sommigen uit de pas lopen met de groep mensen die hierop zijn aangewezen: er zouden meer dan genoeg sociale huurwoningen zijn, maar de woningen worden vooral gehuurd door mensen die ook alternatieven hebben zoals een vrije-sector huurwoning of een koopwoning. Daarmee zou een overheveling van sociale-huurwoningen naar koopwoningen of vrije-sector huurwoningen zijn gerechtvaardigd. Het kabinet-Rutte heeft verschillende voorstellen ingediend die hiertoe een aanzet moeten geven. Daarmee zou een trendbreuk plaatsvinden in meer dan 100 jaar volkshuisvestingsbeleid, waarin de sector met sociale woningbouw voortdurend is gegroeid, naar een beweging waarin het aanbod van sociale huurwoningen door woningcorporaties aanzienlijk gaat afnemen.

Onderwerpen

Transvaalbuurt in Amsterdam gebouwd kort na invoering Woningwet

Belangrijke eigentijdse onderwerpen op het gebied van volkshuisvesting zijn:

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.