Vlaams Theater Instituut

Het Vlaams Theater Instituut (VTi) was het Vlaamse steunpunt voor de podiumkunsten. Sinds 1 januari 2015 is Kunstenpunt de fusieorganisatie die het voormalige BAM, Muziekcentrum Vlaanderen en Vlaams Theater Instituut omvat.

VTi houdt een database[1] bij met informatie over theater, dans en muziektheater. Niet alleen heden en toekomst van de Vlaamse podiumkunsten staan in de kijker, maar VTi is ook actief op het vlak van erfgoedsensibilisatie en aandacht voor het verleden. De resultaten zijn onder meer zichtbaar in Archiefbank Vlaanderen.

Steunpunt voor de podiumkunsten

Sinds de oprichting in 1987 probeert het Vlaams Theater Instituut zo veel mogelijk te voorzien in de behoefte naar informatie over podiumkunstenaars en hun werk, cultuurbeleid en podiumzaken, internationaal werken, evoluties en tendensen, infrastructuur en spreiding of kunsteducatie.

Al deze informatie wil VTi aanbieden in een breed arsenaal van bruikbare instrumenten. Daartoe vervult het vandaag drie grote functies:

  • documenteren,
  • onderzoeken en
  • informeren/sensibiliseren.

Op die manier wil het bijdragen aan de continue ontwikkeling van de sector en meewerken aan een maatschappelijk klimaat voor artistieke creatie.

Documentatiecentrum voor theater, dans en muziektheater

VTi neemt een verantwoordelijkheid in het intensief documenteren van de podiumpraktijk. Het veld en de context worden geobserveerd, artistieke en beleidsmatige handelingen worden geregistreerd, geordend en toegankelijk gemaakt via de uitgebreide databank, bibliotheek en website.

Landschappelijke denktank in een divers en internationaal Vlaanderen

Toegepast onderzoek is een belangrijke component in de werking van VTi, omdat het de informatie in de databank en collecties transformeert. Via beschrijvend en analyserend veldwerk wordt het onderzoek betrokken op de actuele praktijk. De podiumkunsten zijn hierbij niet zomaar een onderzoeksobject, maar spelen ook een actieve rol in de meningsvorming.

Kritische interface tussen makers, publiek en beleid

VTi koppelt het hier en nu van de podiumkunsten aan langetermijnprojecten. Zo wordt momenteel in het bijzonder aandacht besteed aan een grondige analyse van artistieke praktijken en trajecten, aan publieksparticipatie (toegespitst op kunsteducatie, spreiding en kritiek) en aan de uitdaging van een internationale en interculturele samenwerking.

Dagelijkse werking

In de dagelijkse werking van het Vlaams Theater Instituut komen de drie kerntaken organisch bij elkaar.

In de VTI-bibliotheek kan elke bezoeker gratis en zonder persoonsregistratie boeken, tijdschriften, knipsels en documentatiemateriaal raadplegen. Je vindt er onder meer:

  • Documentatie over organisaties in Vlaanderen
  • Boeken over de podiumkunsten, cultuurmanagement, beleid, kunsteducatie, etc.
  • Ruim 6000 theaterteksten, zowel gepubliceerde stukken als manuscripten
  • 120 vaktijdschriften
  • Een knipselarchief met relevante informatie uit kranten en tijdschriften
  • Een videotheek met meer dan 5000 uur video

De website wil flexibel en kort op de bal informeren. Je kunt er de werking van het VTi op de voet volgen met een overzicht van alle activiteiten en beleidsdocumenten. Bovendien bevat de site een hoop informatie over de podiumsector: het hoe en wat van subsidies, een lijst met premières, de laatste vacatures, etc. Een zoekmachine geeft je ook online een hoop informatie uit de databank.

Het driemaandelijkse informatieblad Courant houdt met themadossiers, artikels en korte berichten de vinger aan de pols.

Bronvermelding

Voor het tot stand komen van dit artikel is er gebruikgemaakt van informatie welke terug te vinden is op de sites van het Vlaams Theater Instituut en Archiefbank.be

Referenties

  1. Podiumdatabank met een menu Personen, Organisaties, Producties, Documenten, Tags
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.