Vespa (voertuig)

Vespa is een merk van bromfietsen en scooters die geproduceerd worden door het Italiaanse bedrijf Piaggio.

Vespa in de straten van Parijs 1991

Oorspronkelijk was Piaggio een (oorlogs)vliegtuigbouwer die na de Tweede Wereldoorlog geen vliegtuigen meer mocht bouwen. Italië had immers gecollaboreerd met de Duitsers. Daarom besloot de Piaggio-directie om hun productielijn om te vormen tot een scooterfabriek.

In 1946 werd Piaggio beroemd met de productie van scooters die de naam Vespa (wesp) kregen.

Vele vliegtuigonderdelen werden aanvankelijk gebruikt. Zo was het voorwiel het neuswiel van de vroegere vliegtuigen, de motor was een aangepaste startmotor, enz. Al snel werden deze scooters - ontworpen door Corradino d’Ascanio - populair in het naoorlogse Italië, waar grote behoefte aan eenvoudige transportmiddelen bestond. Vespa werd zo een merknaam.

Scooters

Huidige modellen Vespa scooters:

  • Vespa Primavera
  • Vespa Sprint
  • Vespa GTS
  • Vespa GTS Super
  • Vespa Sei Giorni
  • Vespa Elettrica
  • Vespa 946
Vespa 125 uit 1950
Vespa PX

Voormalige modellen Vespa Scooters:

Auto's

Piaggio produceerde van 1957 tot 1961 ook kleine auto's (via hun Franse licentiehouder ACMA): de Vespa 400. De totale productie van de Vespa 400 wordt rond de 34.000 eenheden geschat. Deze werden hoofdzakelijk verkocht in Frankrijk, België, Duitsland en Groot-Brittannië. De Vespa 400 autootjes werden nooit ingevoerd in Italië vanwege een te directe concurrentie met de Fiat 500.
Tegenwoordig worden onder de naam Vespacar onder andere tuktuk-achtige auto's gemaakt (APE enz.) en Brommobielen.

Andere Vespa voertuigen

Vanwege de naamsbekendheid van hun succeskind gebruikte Piaggio de typenaam Vespa voor meerdere van hun producten, alhoewel deze technisch vaak weinig te maken hadden met de eigenlijke Vespa-scooter.

Licenties en kloons

Vespa-scooters werden in licentie gebouwd in:

In de voormalige Sovjet Unie werd een illegale Vespa kloon gebouwd, de Vyatka 150.

Zie de categorie Vespa scooters van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.