Waze

Waze is een gratis "turn-by-turn"-gps-navigatieapplicatie, ontwikkeld door de Israëlische start-up Waze Ltd. voor mobiele telefoons die werken op iOS en Android.[1]

Waze
OntwikkelaarWaze Mobile Ltd.
Recentste versie4.51.2.1 (Android)
4.51.2 (iOS)
 
(2 juni 2019 (Android)
2 juni 2019 (iOS))
StatusActief
BesturingssysteemiOS, Android
CategorieNavigatie
LicentiePropriëtair
Websitehttps://www.waze.com
Portaal    Informatica

Geschiedenis

Waze werd in 2006 opgericht onder de naam Freemap Israël. Het programma had gelijkenissen met OpenstreetMap en was gericht op Israël. Inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde navigatie-applicatie in meer dan 50 talen. In 2008 werd het bedrijf hernoemd naar Waze, waarna het in 2009 verder ging als Waze Mobile Ltd. In 2011 had het bedrijf 80 personen in dienst, waarvan 70 in Israël en tien in de Verenigde Staten. Twee jaar later, in 2013, won Waze een prijs voor een van de beste applicaties ter wereld.

In 2013 kocht Google Waze voor $1,1 miljard.[2] Waze werd door Google aan Google Maps gekoppeld voor het uitwisselen van gegevens. Ook de navigatiestem is hetzelfde in beide programma's.

Sinds juli 2017 kan Waze ook in Android Auto gebruikt worden. Hiermee werd het de enige andere optie voor navigatie binnen Android Auto, naast Google Maps. Halverwege september 2018 werd CarPlay opengesteld voor andere navigatiesystemen met de oplevering van iOS 12. Tot dan was alleen Apple Maps hiervoor beschikbaar.

Verkeerscentrales

De data van Waze die gebruikers invoeren worden in sommige landen uitgelezen door verkeerscentrales om incidenten eerder op de sporen. In België worden meldingen in Vlaanderen direct door gestuurd naar het Vlaams Verkeerscentrum.[3]In Nederland worden meldingen van: ongevallen, voorwerpen op de weg, dieren op de weg en pechgevallen uit de applicatie direct doorgestuurd naar de Nederlandse verkeerscentrales van Rijkswaterstaat. Uit onderzoek blijkt dat incidenten hierdoor sneller gedetecteerd worden en vertragingen hierdoor afnemen.[4][5][6] De verkeerscentrale van Amsterdam gebruikt sinds eind 2019 ook de data van Waze. [7]

Kenmerken

Het Waze-event

Waze verschilt met andere bekende naviagtie-applicaties dat de gebruikers een community zijn die elkaar helpen door het updaten van de wegenkaart en het doorgeven van incidenten op de weg. Dit is echter als gebruiker van Waze geen verplichting. De file-informatie is afkomstig van de weggebruikers van Waze zelf. Gebruikers kunnen files melden, echter wordt file-informatie ook verzameld aan de hand van de rijsnelheden van de gebruikers van de applicatie.

Tijdens de rit kunnen weggebruikers in Waze melding van maken incidenten zoals: ongevallen, stilstaande voertuigen, voorwerpen op de weg, politiecontroles, wegafsluitingen, slecht wegdek, ontbrekend bord en (dode) dieren op de weg. Waze-gebruikers die het desbetreffende punt passeren tijdens de rit krijgen hier dan een melding van. Vervolgens verschijnt er een scherm, waarop de gebruiker aan kan geven of het incident nog van toepassing is. Duim omhoog om het incident te bevestigen of de rode druppel met streep om aan te geven dat het incident er niet meer is. In Nederland gebruikt Rijkswaterstaat software om de meldingen van Waze-gebruikers uit te lezen.[4][5]

Wekelijks krijgt elke Waze-gebruiker een score. Hoe meer kilometers er met Waze gereden is. Hoe meer punten iemand ontvangt. Ook het aantal meldingen van incidenten dat gedaan is en hoeveel andere gebruikers dit bevestigd hebben, levert een score op. Ook heeft elke gebruiker een betrouwbaardheidsscore. Als een gebruiker veel incidenten op de weg meld die nooit bevestigd worden, krijgt een gebruiker een lage score.

Gevolgen

Sluipverkeer

Handhaving en gebruik

Doordat applicaties zoals een Waze een flitspaalverklikker hebben en door veel weggebruikers gebruikt worden, is de kans op een snelheidsboete verlaagd bij het gebruik van de applicatie.[8] Sinds februari 2020 is het gebruik van de applicatie, evenals soortgelijke navigatie-applicaties, verboden in Duitsland.[1] In Frankrijk was de functie politiecontrole tussen 2012 en 2018 verboden te gebruiken.[9] Gebruik van deze functie kon een boete van €1500 opleveren. In Slowakije en Zwitserland is de functie politiecontrole ook verboden. Deze dient uitgeschakeld te worden in de applicatie.[10]In België is door de Coronacrisis op verzoek van de overheid de functie politiecontrole tijdelijk uitgeschakeld. Dit om de te voorkomen dat weggebruikers uit het buitenland illegaal de Belgische grens over willen steken.[11]

Referenties

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.