Verbindingskanaal (Groningen)

Het Verbindingskanaal is een kanaal in de stad Groningen, dat deel uitmaakt van de diepenring.

Verbingskanaal
De zwaaikom vanaf het busstation voor Station Groningen in 1991 vóór de aanleg van de Museumbrug en de bouw van het Groninger Museum
Lengte1,3 km
Jaar ingebruikname1879
VanNoord-Willemskanaal
NaarEemskanaal
Loopt doorGroningen
Herebrug over het Verbindingskanaal
Portaal    Maritiem

Het kanaal is gegraven in het jaar 1879 en is gelegen ten zuiden van de oude stad. Het vormde (en vormt) de schakel tussen het dan al bestaande Noord-Willemskanaal (1861, in Groningen het Hoornsediep genoemd), de Zuider- en Westerhaven (Westerhavensluis, 1864) en het Hoendiep in het westen en het gelijktijdig aangelegde Eemskanaal (met Oosterhaven) in het oosten.

Wie in Groningen met de trein aankomt ziet vanuit het station meteen het Verbindingskanaal, met daarin op een eiland het Groninger Museum. Dit gebouw is relatief jong, maar bijzonder gezichtsbepalend.

Niet alleen het Groninger museum is jong, dit is ook het geval met de bebouwing rond het kanaal, het zuidelijke deel van de diepenring.

Het sinds eind 19e eeuw gedempte Zuiderdiep en Kattendiep waren ook de laatst gegraven grachten van de diepenring en werden het eerst gedempt om plaats te maken voor het brede Verbindingskanaal voor het Hoofdstation langs. Het verbindingskanaal dateert uit 1879 en is ontstaan door de hier liggende oude vestinggrachten te kanaliseren.

Over het kanaal liggen (van oost naar west) de volgende bruggen: de Trompbrug (ook wel kleinbruggetje, kippenbrugje of kattenbruggetje genoemd), de Oosterbrug, de Herebrug, de H.N. Werkmanbrug (ook wel Museumbrug) en de Emmabrug.

Samen met die van het Hoendiep is de kademuur bij het museum de enige basalten kade van Groningen. De grond die vrijkwam bij het graven van het Verbindingskanaal werd gebruikt om het terrein van het Zuiderpark op te hogen.

Zie de categorie Verbindingskanaal (Groningen) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.