Veerdienst Nieuwer ter Aa

De Veerdienst Nieuwer ter Aa over het Amsterdam-Rijnkanaal tussen Nieuwer ter Aa aan de westzijde en Breukelen/Nieuwersluis aan de oostzijde is de opvolger van een veerdienst met een roeiboot over de Keulsche Vaart en een dienst met veerwagens. Op 4 augustus 1892 in gebruik genomen toen die vaart als onderdeel van het toenmalig Merwedekanaal van het Noordzeekanaal tot de Lek voor de scheepvaart werd opengesteld. Oorspronkelijk ingericht en bestemd voor het vervoer van voertuigen, mensen en vee, maar later bestemd voor voetgangers en (brom)fietsen.

Veerpont de AA gebruikt de ondiepe haventjes van de voormalige veerwagen

De noodzaak voor een pontverbinding was ontstaan doordat het Merwedekanaal de Honderdsche polder en de polder Breukelerwaard zou doorsnijden,en dus de verbindingen tussen de westelijke en de oostelijke delen van de polders zouden worden verbroken. Zo werd niet alleen de Ter Aascheweg, maar ook de Stadswetering onderbroken.

Ten tijde van ingebruikneming werd rekening gehouden met militair gebruik. Zo konden gelijktijdig worden overgezet:[1]

  • 85 bepakte militairen; of
  • 15 paarden met geleiders; of
  • 1 kanon met bespanning van 6 paarden en voorts 2 paarden met geleiders; of
  • 2 voertuigen met 1 of 2 paarden; of 1 voertuig met 4 paarden.

De bediening van de pont geschiedde van rijkswege te allen tijde, zowel bij dag als bij nacht, kosteloos volgens de overeenkomst met het waterschap Breukelerwaard. De overtocht is gratis gebleven en er wordt gevaren van 6.10 tot 22.50 uur en op zondag van 9.30 tot 18.30 uur behalve bij dichte mist of stormachtige wind.[2] Er wordt niet op dienstregeling gevaren maar als de schipper iemand ziet wordt deze overgevaren. De schipper heeft een dienstwoning aan de westoever en indien er zich niemand meldt aan de oostoever (waar een bel aanwezig is om de schipper te waarschuwen) legt deze aan bij de westoever.

Pontveer

De oude pont over het Merwedekanaal was een kabelpont, die met behulp van een windwerk en een kabel door één man in 2 1/2 à 3 minuten kon worden overgevaren.

De dienst wordt onderhouden met een vrijvarende veerpont, genaamd de AA, een heel snel en stabiel pontje van 10,55 x 4,07 meter. Alle techniek is dubbel uitgevoerd, de motoren, de bediening en de elektriciteit. De pont is eigendom van Rijkswaterstaat en wordt sinds 2003 particulier geëxploiteerd.

Ongeluk

Vanaf donderdag 11 november 2010 tijdelijk vervangen door de Neptunus 1

Vrijdag 22 oktober 2010 is rond 7 uur 's morgens de schipper van De AA, Henk Plomp (1954), om het leven gekomen bij een aanvaring met het Duitse vrachtschip Stad Fürth uit Duisburg. Het schip heeft de pont precies in het midden geraakt. Door de snelheid van het schip is het pontje gaan kantelen, onder water gedrukt, maar wel blijven drijven. Het kon later vrij eenvoudig naar de oever worden getrokken en rechtop worden gezet. Het pontje kwam net terug van de werf[3]. Dinsdag 15 maart 2011 was de veerpont weer volgens de normale dienstregeling in de vaart. Naast de reparatie naar aanleiding van de aanvaring zijn er aanpassingen aan het hekwerk geweest en een extra deur, grotere ramen en een milieuvriendelijke motor geïnstalleerd. Uit het onderzoek van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid kwam naar voren dat er geen structurele veiligheidstekorten waren gevonden die tot aanbevelingen zouden kunnen leiden.[4]

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.