Utrechts Klokkenluiders Gilde

Het Utrechts Klokkenluiders Gilde (UKG) is in 1979 opgericht in de Michaëlskapel van de Domtoren. Aanvankelijk stelde deze vereniging zich ten doel om de luidklokken van de Domtoren handmatig te luiden. Sinds de jaren '50 van de 20e eeuw gebeurde dat door leden van een scoutingvereniging. Vanuit deze groep is het initiatief genomen om een klokkenluidersgilde op te richten. Wethouder P.P.J. van Kleinwee installeerde namens de gemeente Utrecht het gilde op 24 december 1979.

Meer torens

Al snel breidde het werkterrein zich uit naar de klokken van de Geertetoren, Jacobitoren en de Buurtoren. Nog later kwamen daar de volgende klokken bij: Monument voor Zuilense Gevallenen, Bartholomeus Gasthuis, het kerkje van Blauwkapel en het Academiegebouw. Op deze acht plaatsen worden per jaar meer dan 1000 luidingen uitgevoerd. In de loop der tijd heeft het UKG een grote groei doorgemaakt: van zeven oprichters naar iets meer dan 900 leden. Het UKG is uitgegroeid tot een toonaangevend klokkenluidersgilde dat veel kennis en ervaring heeft kunnen delen met startende groepen klokkenluiders in het land.

Meer klokken

In 1982, toen de Domtoren 600 jaar bestond, heeft het UKG het initiatief genomen om het geluid van de Domtoren weer compleet te maken. In de 17e eeuw waren de zeven kleinste luidklokken gebruikt voor de aanschaf van de Hemony beiaard. Door het bedrijfsleven en de burgerij van Utrecht werd voldoende geld ingezameld om opdracht te kunnen geven de zeven kleinste klokken opnieuw te gieten. Later, in 2004 heeft het UKG een eigen gildeklok genaamd Suster Bertken ontwikkeld en laten gieten. Deze is ingehangen in de Buurtoren. In 2010 werd op het Domplein een klok gegoten die aan de Universiteit Utrecht werd geschonken ter gelegenheid van haar 375-jarige bestaan. Deze klok, genaamd Anna Maria - naar de eerste vrouwelijke student Anna Maria van Schurman - kreeg een plek in het torentje van het Academiegebouw en zet de academische plechtigheden luister bij. In 2018 werden opnieuw twee klokken op het Domplein gegoten: de Ponciaan & Agnes en de Catharina-Amalia. Dit gebeurde op initiatief van de jeugdluiders van het UKG.

Naast het luiden van klokken stelt het UKG ook boeken samen over klokken en cd's met geluidsopnamen van Utrechtse klokken. Verder worden excursies georganiseerd naar binnen- en buitenlandse bestemmingen. Eens per drie jaar reikt het UKG de Jhr. Jacob van Eyckprijs uit voor een onderscheidend klokkenproject in Nederland of Vlaanderen. De prijs bestaat uit een bronzen penning en een geldbedrag van € 2.500.

Naast luidklokken bestaan er ook carillons of beiaarden. Het Utrechts Klokkenluiders Gilde houdt zich bezig met luidklokken; de Utrechtse Klokkenspel Vereniging promoot het gebruik van de beiaarden in de stad.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.