Unie van Oezjhorod

De Unie van Oezjhorod (Oekraïens: Ужгородська унія) refereert aan de beslissing van 63 orthodoxe priesters, in 1646, om toe te treden tot de Rooms-Katholieke Kerk. De overeenkomst werd getekend in het kasteel van Oezjhorod (in het westen van het huidige Oekraïne) door de Rooms-katholieke bisschop Jakusits van Eger en de Basiliaanse monnik Petro Parfenii. Deze overeenkomst hield in dat de Byzantijnse liturgie kon worden behouden, dat de geünieerde priesters dezelfde status kregen als de Rooms-katholieke clerus en de eigen bisschoppen konden worden gekozen, mits goedkeuring door Rome.

Dit artikel past in de serie over de
Orthodoxie

Ook bekend als
"Oosters christendom"

De belangrijkste concilies
Nicea I
Constantinopel I
Efeze
Chalcedon
Constantinopel II
Constantinopel III
Nicea II

Theologie
Athanasius
Basilius de Grote
Johannes Chrysostomus
Efrem de Syriër
Gregorius van Nazianze
Gregorius van Nyssa

Patriarchaten
Constantinopel
Alexandrië
Antiochië
Jeruzalem
Moskou
Servië
Roemenië
Bulgarije
Georgië

Autocefale Kerken
Griekenland
Cyprus
Polen
Albanië
Tsjechië en Slowakije
Oekraïne

Tradities
Oriëntaals-orthodoxe kerken
Oosters-orthodoxe kerken
Syrisch christendom

Liturgie
Alexandrijnse liturgie
Antiocheense liturgie
Byzantijnse liturgie
Chaldeeuwse liturgie
Iconenverering

Personen
Patriarch
Pope
Katholikos

Kerkinterieur
Icoon
Iconostase

Liturgische gewaden
Phelonion
Epitrachelion · Podriaznik
Zona · orarion

In kerkelijke noch wereldlijke archieven zijn aangaande de Unie van Oezjhorod originele documenten bewaard. In 1648 werd de Unie door de oosterse bisschoppen goedgekeurd tijdens een synode in Tyrnov maar niet geratificeerd door Rome. In 1655 echter benoemde Rome Petro Parfenii tot bisschop van Moekatsjeve, waardoor de Unie officieel werd.

In 1949 maakten de Sovjet-autoriteiten een einde aan de unie en richtten een Russisch-orthodox bisdom op onder het patriarchaat van Moskou. In de late jaren 1980 konden de geünieerde Kerken zich terug organiseren.

De Unie van Oezjhorod ligt aan de basis van het ontstaan van de Slowaaks-Katholieke Kerk, van de Roetheens-Katholieke Kerk en in uitbreiding van het Apostolisch Exarchaat van de Tsjechische Republiek.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.