United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East

Het United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA) is de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties die zich richt op hulp en ontwikkeling van de Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten. De UNWRA werd met VN-resolutie 302[1] op 8 december 1949 opgericht na de massale Palestijnse vluchtelingenstroom van 1948, de Al-Nakba.

Palestijnse vluchtelingen (Mandaatgebied Palestina-1948) uit Galilea in oktober-november 1948
Gebouw van de UNWRA, gebombardeerd door het Israëlische leger, 15 januari 2009
Het totale aantal Palestijnse vluchtelingen, geregistreerd door de UNRWA (1950 - 2008)
Logo

Doelgroep

De UNRWA richt zich op personen die in Palestina woonden en leefden gedurende de periode 1 juni 1946 en 15 mei 1948, en zowel hun huis als bron van inkomsten zijn kwijtgeraakt ten gevolge van het Arabisch-Israëlisch conflict in 1948, evenals de geregistreerde nakomelingen van deze personen.[2] De UNRWA richt zich op deze doelgroep en hanteert derhalve een andere definitie van 'vluchtelingen' dan de UNHCR[3][4][5] De UnWRA functioneert naast de UNHCR.

Aantallen

Over het aantal vluchtelingen lopen de schattingen uiteen: de VN gingen uit van 750.000 oorspronkelijke vluchtelingen. Volgens de UNWRA (zie ook tabel) waren er in 2008 ongeveer 4.800.000 Palestijnse vluchtelingen, en in 2012 meer dan 5 miljoen. De Senaat van de US wilde bij amendement in mei 2012 alleen de nog in leven zijnde vluchtelingen uit 1948 erkennen: een aantal van ongeveer 30.000.[6] De kritiek van Israël op de UNWRA gaat met name over het meetellen van de afstammelingen van de vluchtelingen. Israël weigert sinds 1948 de vluchtelingen weer op te nemen. In 1950 werd in Israël de Wet op de Terugkeer aangenomen, waarin het alleen nog maar voor Joden mogelijk is zich in Israël te vestigen. De meeste vluchtelingen leven in de 58 vluchtelingenkampen in de Palestijnse Gebieden, Jordanië, Libanon, Syrië en Irak, de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever (inclusief Oost-Jeruzalem). Alleen de vluchtelingen in Jordanië kregen burgerrechten. De UNWRA biedt hulp aan deze Palestijnen in de vorm van onderwijs, gezondheidszorg, sociale voorzieningen (o.a. microfinanciering), infrastructuur en noodhulp.

Medewerkers en donoren

De UNRWA werd opgericht door resolutie 302 van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties van 8 december 1949. De UNRWA telt ruim 29.000 medewerkers, voor het grootste deel Palestijnen. Het budget van de UNRWA bedroeg in 2003 440 miljoen US Dollar. In 2014 bedroeg het budget 1,323 miljard US Dollar en is afkomstig van donoren. De belangrijkste donoren zijn de Verenigde Staten, de Europese Unie, en enkele afzonderlijke Europese landen.[7] De UNWRA is volledig afhankelijk van buitenlandse donoren. Naast hulp via de UNWRA ontvangen Palestijnse vluchtelingkampen in Palestina ook hulp via de Palestijnse Autoriteit. De Palestijnse Autoriteit is vanwege de bezetting door Israël ook afhankelijk van financiële steun van buitenlandse donoren waaronder de Europese Unie.[8]

Zie ook

Referenties

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.