Nilgirilijstergaai

De nilgirilijstergaai (Montecincla cachinnans; synoniem: Strophocincla cachinnans; synoniem: Garrulax cachinnans) is een zangvogel uit de familie (Leiothrichidae). Het is een bedreigde, endemische vogelsoort in zuidwestelijk India.

Nilgirilijstergaai
IUCN-status: Bedreigd[1] (2017)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Leiothrichidae
Geslacht:Montecincla (Lijstergaaien)
Soort
Montecincla cachinnans
(Jerdon, 1839)
Verspreidingsgebied van de 'nilgirilijstergaai, T. c. jerdoni en T. c. cachinans. De soorten T. fairbanki en T.f. meridionale zijn ondersoorten van de keralalijstergaai.
Afbeeldingen Nilgirilijstergaai op Wikimedia Commons
Nilgirilijstergaai op Wikispecies
Portaal    Biologie
Vogels

Kenmerken

De vogel is 20,5 cm lang, egaal gekleurd en lijkt sterk op de keralalijstergaai. Deze lijstergaai heeft echter een geheel kastanjebruine borst en buik en ook rond de oorstreek is de vogel roodbruin.

Verspreiding en leefgebied

Deze soort is endemisch in India en telt 2 ondersoorten, M. c. jerdoni en M. c. cachinnans die in geografisch gescheiden populaties leven in het zuidelijk deel van de West-Ghats in de deelstaat Kerala (zuidwestelijk India). Het leefgebied is montaan bos en struikgewas boven de 1200 m boven de zeespiegel. De vogel nestelt in dicht struikgewas in vochtige en schaduwrijke plekken op berghellingen. Veel minder wordt de vogel waargenomen in aangeplant bos.[1]

Status

De nilgirilijstergaai heeft een zeer beperkt verspreidingsgebied en daardoor is de kans op uitsterven aanwezig. De grootte van de populatie werd in 2012 door BirdLife International geschat op 3,5 tot 15 duizend individuen en de populatie-aantallen nemen af door habitatverlies. Het leefgebied wordt aangetast door omzetting van natuurlijk bos in plantages van uitheemse houtsoorten of ander agrarisch gebruik en menselijke bewoning. Om deze redenen staat deze soort als bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[1]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.