Tortona

Tortona is een stad en gemeente in de Italiaanse regio Piëmont, in de provincie Alessandria. De gemeente telt ongeveer 27.000 inwoners.

Tortona
Stad in Italië

Situering
RegioPiëmont
ProvincieAlessandria
Coördinaten44° 53 NB, 8° 51 OL
Algemeen
Oppervlakte99 km²
Inwoners (31 dec. 2016)27.440
(277 inw./km²)
Hoogte122 m
Overig
Aangrenzende gemeentenAlessandria, Bosco Marengo, Carbonara Scrivia, Carezzano, Castelnuovo Scrivia, Paderna, Pontecurone, Pozzolo Formigaro, Sale, Sarezzano, Spineto Scrivia, Viguzzolo, Villalvernia, Villaromagnano
BeschermheiligeSan Marziano
ISTAT-code006174
Foto's
Gezien vanuit een vliegtuig
Portaal    Italië

Geografie en geschiedenis

De stad ligt op de rechteroever van de rivier de Scrivia. De Liguriërs bewoonden deze plaats nabij de Apennijnen al in de zevende eeuw voor Christus. In het jaar 120 voor Christus werd het veroverd door de Romeinen die het Colonia Julia Dertona noemden. Het was een van de eerste Romeinse kolonies in het westelijke deel van de Povlakte. De plaats bloeide op en werd een belangrijk agrarisch en commercieel centrum. Dertona lag ook bijzonder gunstig ten opzichte van de Romeinse wegen; de Via Emilia Scaura en Via Postumia smolten op dit punt samen tot de Via Julia Augusta. Na de val van het Romeinse Rijk werd Tortona een belangrijk religieus centrum. In de tweede eeuw werd het Bisdom Tortona gesticht.

Bezienswaardig

De kathedraal van de stad werd tussen 1574 en 1592 gebouwd op de fundamenten van een oudere kerk. De neoclassicistische façade, ontworpen door Nicolò Bruno dateert uit 1880. In de kerk wordt de urn bewaard van Marcianus van Tortona, die volgens overlevering de eerste bisschop van Tortona was. In het gotische Palazzo Guido Bono is het archeologisch museum van de stad gevestigd.

Geologie en naam

In de omgeving van Tortona bevindt zich een kenmerkende geologische ontsluiting, waardoor deze stad de naam gaf aan het Tortonien, een tijdsnede uit de geologische tijdschaal.

Geboren

Trivia

Zie de categorie Tortona van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.