Tom Phijffer

Tom Phijffer (Nijmegen, 1965) is een Nederlands advocaat en schrijver.

Tom Phijffer
Algemene informatie
Geboren1965
LandNederland
Werk
Jaren actief2000-heden
Bekende werkenHet gelijk van Multatuli - Het handelen van Eduard Douwes Dekker in rechtshistorisch perspectief
Dbnl-profiel
Portaal    Literatuur

Biografie

Phijffer werd geboren in 1965 te Nijmegen. Hij studeerde Nederlands recht aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (nu: Radboud Universiteit Nijmegen). Sinds 1991 is hij advocaat te Amsterdam.

In 2000 verscheen zijn boek Het gelijk van Multatuli - Het handelen van Eduard Douwes Dekker in rechtshistorisch perspectief (Uitgeverij Bas Lubberhuizen).[1] In het boek wordt het handelen van de ambtenaar Eduard Douwes Dekker in de “Zaak van Lebak” voor het eerst getoetst aan de hand van het koloniaal beleid dat midden negentiende eeuw in Nederlands-Indië gold. Anders gezegd, Phijffer heeft het boek Max Havelaar van Multatuli rechtshistorisch verklaard. Hij verwierf er bekendheid door in literaire kringen nadat onder meer Cees Fasseur, Dik van der Meulen en diverse kranten het boek bespraken.[2][3][4][5] Jerzy Koch pleitte na lezing van het boek van Phijffer voor een gedegen onderzoek naar de diverse stromingen in de Multatuli-studie.[6]

Phijffer pareerde kritiek van Fasseur in het artikel ‘Nogmaals het onderzoek naar ‘heerendiensten’, waaruit blijkt dat Douwes Dekker een officieel onderzoek voortzette naar knevelarij dat zijn directe voorganger, Charles Carolus, was gestart kort voordat deze onder mysterieuze omstandigheden was komen te overlijden. Voor een algemeen wetenschappelijke beschrijving van de zaak van Lebak kan hoofdstuk 12 van de biografie van Multatuli door Dik van der Meulen geraadpleegd worden.[7]

In de Nederlandse Staatscourant van 2 november 2000 verscheen een recensie van Phijffers boek, van de hand van de toenmalig hoogleraar beleidswetenschap J.H.J. van den Heuvel (VU) onder de titel “Postume rechtshulp voor Douwes Dekker”, over de ambtenaar die als Multatuli een rebellerende schrijver was geworden. En zo werd het handelen van de ambtenaar alsnog in een officieel orgaan van de Nederlandse staat beoordeeld, bijna 150 jaar na diens optreden in Lebak.[8] Het gelijk van Multatuli is ook opgenomen in de Canon van Nederland, bij 1860, het jaar waarin de Max Havelaar gepubliceerd werd.[9]

Van maart 2005 tot maart 2020 was Phijffer secretaris van Het Multatuli Genootschap. In vervolg op zijn boek over Multatuli schreef hij enkele artikelen over Robert Nieuwenhuys en Willem Frederik Hermans[10].

Bibliografie

  • Tom Phijffer, ‘Zij kwamen uit Parang Koedjang.’ In: Over Multatuli 22 (2000) 44, p. 30-40.
  • Tom Phijffer, Het gelijk van Multatuli. Het handelen van Eduard Douwes Dekker in rechtshistorisch perspectief. Amsterdam 2000.
  • Tom Phijffer, ‘Nogmaals het onderzoek naar “heerendiensten”.’ In: Over Multatuli 24 (2002) 48, p. 31-35.
  • Tom Phijffer,‘ Over Hermans en Nieuwenhuys, en het ravijn dat hen scheidde‘, In: Extra jaarboek Multatuli 2017, p. 34-59. Hilversum 2018.
  • Tom Phijffer, ‘Willem Frederik Hermans, toerist in Indonesië.’ In: Indische Letteren 34 (2019) 2, p. 64-81.

Bronvermelding

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.