Tibestigebergte

Het Tibesti-gebergte is een groep vulkanen die een bergketen vormen in de Sahara in het noorden van Tsjaad en een klein stukje in het zuiden van Libië. De meeste van de vulkanen zijn slapende vulkanen en zeker drie zijn actief.

Tibestigebergte
Hoogste puntEmi Koussi (3415m)
Lengte380 km
Breedte350 km
Oppervlakte100.000 km²
LocatieTsjaad, Libië
Coördinaten20° 55 NB, 17° 53 OL

Foto's
Tibesti met de Emi Koussi, gezien vanuit het Internationaal ruimtestation.
Portaal    Aardwetenschappen

De bergketen vormt een driehoek van ongeveer 560 km lang en is de grootste en hoogste in de Sahara. De hoogste piek is de Emi Koussi met 3415 meter. Andere pieken zijn de Kegueur Terbi (3376 m), Tarso Taro (3325 m), Toussidé (3265 m) en Soborom (3100 m). De bergketen staat op een verhoogd gebied dat mogelijk is gevormd door een mantelpluim.

Het klimaat in de Tibesti is vochtiger dan in de omliggende woestijn. In de hoogste gebieden wordt de jaarlijkse regenval geschat op 120 mm.

De Tibesti worden van oudsher bewoond door de nomadische Toeboe. Zij dreven al in 500 v.Chr. handel met Carthago. De belangrijkste stad in het gebied is Bardaï in het noordwesten van Tsjaad. Andere zijn Zouar en Aouzou.

De Tibesti staan ook bekend om rotstekeningen uit het 5e tot het 3e millennium v.Chr. en de geisers en warmwaterbronnen rond Soboroum.

Vulkanen

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.