Stichting Nationaal Rampenfonds

De Nederlandse Stichting Nationaal Rampenfonds (NRF) heeft tot doel de materiële noden van particulieren te lenigen die in het Koninkrijk der Nederlanden getroffen zijn door gebeurtenissen die volgens het bestuur als 'nationale ramp' moeten worden ingeschaald. De stichting werd in 1925[1] in het leven geroepen na de Stormramp van 1925, toen nog als Nationaal Steuncomité Stormramp en is later[2] omgedoopt tot Nationaal Rampen Fonds, vandaar de afkorting NRF.

Aan het NRF wordt deelgenomen door het Nederlandse Rode Kruis, het Oranje Kruis, Cordaid Mensen in Nood en de PKN (vóór 2004 deelgenomen door Samen op Weg-kerken).

Het NRF verleende onder andere hulp na de watersnood van 1953 in Zeeland, de overstroming van Tuindorp Oostzaan in 1960, de aardbeving en overstromingen in Limburg in 1993 en 1995, na de orkanen op de Nederlandse Antillen in 1995, 1998 en 1999 en na de vuurwerkramp in Enschede in 2000.

Het bestuur van het Nationaal Rampenfonds (NRF) heeft in november 2017 twee miljoen euro beschikbaar gesteld voor wederopbouwprojecten in Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius na de verwoestingen die de orkaan Orkaan Irma had aangericht. Met dit geld wilde het NRF vooral de sociale samenhang en weerbaarheid op de eilanden herstellen en versterken. Op elk van de drie eilanden worden met steun van het fonds projecten gerealiseerd. Deze projecten beslaan een breed terrein van zorg en welzijn, vorming, rampenvoorbereiding, sport en cultuur.

Prins Bernhard

Ten gevolge van de watersnood van 1953 nam Z.K.H. Prins Bernhard op 3 februari 1953 het voorzitterschap van de NRF op zich en speelde als zodanig een rol bij de coördinatie van de hulpverlening. Hij bleef vervolgens aan als voorzitter tot 1990. Sinds 2012 is oud-staatssecretaris Clémence Ross-van Dorp voorzitter van het Nationaal Rampenfonds.

Zie ook

Voetnoten

  1. De stormramp van Borculo was in 1925, maar er zijn bronnen die 1927 aangeven voor het steuncomité (misschien notariële vastlegging?)
  2. Er is wat onduidelijkheid over de oprichtingsdatum van het Rampenfonds, vaak wordt 1935 genoemd - wellicht de datum van de naamsverandering?
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.