Stichting CREA

Stichting CREA, meestal gewoon CREA genoemd, is het cultureel studentencentrum van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA). CREA richt zich dan ook met name op studenten van deze twee onderwijsinstellingen, maar ook medewerkers van deze instellingen, oud-studenten en anderen kunnen bij CREA terecht.

Het oude hoofdgebouw van CREA op het Binnengasthuisterrein

CREA verzorgt cursussen op het gebied van muziek, theater, dans, beeldende kunst, videokunst, fotografie en literatuur. Er worden regelmatig voorstellingen, concerten en tentoonstellingen georganiseerd. Verder organiseert CREA lezingen over onderwerpen uit de wetenschap, kunst en maatschappij onder de noemer CREA Debat. CREA huisvest in haar gebouw op de Nieuwe Achtergracht in Amsterdam ook ruim 30 studentenverenigingen en verhuurt studio's tegen zeer schappelijke prijzen.

CREA beschikt over een modern geoutilleerde theaterzaal, het CREA Theater, en een grote muziekzaal ten behoeve van repetities en uitvoeringen. Het CREAcafé is een drukbezocht studentencafé. Sinds medio jaren tachtig waren de voorzieningen van CREA gevestigd aan het Turfdraagsterpad en de Vendelstraat op het terrein van het Binnengasthuis in de Amsterdamse binnenstad. In januari 2012 verhuisde dit alles naar een geheel gerenoveerd pand op de nieuwe universiteitscampus op het Roeterseiland.[1]

Theatersportgroep Placebo

Placebo is een Amsterdamse improvisatie- en theatersportgroep die onderdeel uitmaakt van Crea.

De groep werd rond 2000 opgericht en startte in eerste instantie als theatersport-groep. De groep bestaat uit ongeveer vijftien leden die regelmatig optreden in Amsterdam en daarbuiten. Ook deed Placebo regelmatig mee aan toernooien als het Nederlands Studentenkampioenschap Theatersport, het Amsterdams Studenten Festival en het NK theatersport. In de loop der jaren is Placebo zich steeds meer gaan richten op lange vormen en andere soorten van improvisatie, waardoor de oorspronkelijke benaming "Theatersportgroep" in 2007 veranderd is in "Improvisatiegroep". Desalniettemin worden de theatersport-roots niet vergeten en worden er nog regelmatig traditionele wedstrijden gespeeld met rozen en sponzen.

Placebo onderscheidt zich van andere groepen door vernieuwingsdrang, durf en experiment. De laatste jaren zijn er diverse nieuwe (spel)vormen ontwikkeld zoals het Woordenboekspel, de Nick en Simon, Just the Two of Us en Nieuwe Clip bij een Bestaand Lied. In 2010 presenteerde Placebo de samen met docente Jacqueline Fleskens ontwikkelde lange vorm "Weerwolven", gebaseerd op het bekende gezelschappsspel Weerwolven van Wakkerdam. De voorstellingen waren een groot succes en in 2011 volgden nog meer voorstellingen, ook op locatie in het Vliegenbos te Amsterdam-Noord.

Impro-acteur en docent David Dabekaussen was in de periode 2005-2008 verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Placebo. Placebo was in 2006 ook te zien in een aflevering van de RVU-serie Werk Zat.

Studentenkoor Amsterdam

Het Studentenkoor Amsterdam (SKA) is een groot oratoriumkoor met 60 tot 90 leden. Hoewel het officieel aangeboden wordt als CREA cursus geniet het SKA grote zelfstandigheid bij repertoirekeuze en wordt grotendeels georganiseerd door een zeskoppig productiebestuur gevormd door vrijwilligers uit het koor.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.