Steppenwisent

De steppenwisent (Bison priscus) is een uitgestorven rundersoort.

Steppenwisent
Status: Uitgestorven (10.000 v.Chr.)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Artiodactyla (Evenhoevigen)
Familie:Bovidae (Holhoornigen)
Geslacht:Bison (Bizons)
Soort
Bison priscus
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Steppenwisent op Wikispecies
Portaal    Biologie
Zoogdieren

Het dier kwam voor op de grasvlakten van Europa tot aan Azië en Alaska. Het dier is nauw verwant aan zowel de huidige Amerikaanse bizons als de Europese wisent. De verschillen tussen de steppenwisent en deze soorten liggen hoofdzakelijk in de grotere hoorn- en lichaamsgrootte van de steppenwisent. De steppenwisent kon een schofthoogte bereiken van twee meter, terwijl de uiteinden van zijn een halve meter lange horens een meter uit elkaar lagen.

Hij is aan het eind van het Pleistoceen, dat wil zeggen tussen de 15.000 en 10.000 jaar geleden uitgestorven toen zijn leefgebied verdween door klimaatverandering. Of dit ook echt de reden van zijn uitsterven was is de vraag. Sommige auteurs wijzen de menselijke jacht als hoofdreden voor zijn uitsterven aan, zeker aangezien de kleinere 'Holocene' bizonsoorten wel overleefden. Zijn leefgebied, de grasvlakte van de Pleistocene mammoetsteppe, strekte zich uit van westelijk Europa (ook in de Nederlandse Noordzee zijn vondsten gedaan) tot oostelijk Azië en Alaska.

In 2014 werd een nagenoeg intact exemplaar teruggevonden in Siberië, al 9.300 jaar lang ingevroren.[1] Eerder waren al gelijkaardige vondsten gedaan in Yukon en Alaska.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.