Steppemammoet

De steppemammoet (Mammuthus trogontherii) is een uitgestorven zoogdier uit het geslacht van de mammoeten dat leefde tussen één miljoen en driehonderdduizend jaar geleden. Het was met een maximale schofthoogte van 450 centimeter de grootste vertegenwoordiger van dit geslacht die ooit geleefd heeft. Deze soort is vermoedelijk een overgangsvorm tussen de oudere zuidelijke olifant (Mammuthus meridionalis) en de jongere wolharige mammoet (Mammuthus primigenius).[1]

Steppemammoet
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Skelet
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Proboscidea (Slurfdieren)
Familie:Elephantidae
Geslacht:Mammuthus (Mammoeten)
Soort
Mammuthus trogontherii
(Pohlig, 1885)
Originele combinatie
Elephas trogontherii
Afbeeldingen Steppemammoet op Wikimedia Commons
Steppemammoet op Wikispecies
Portaal    Biologie
Zoogdieren

De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1885 door Hans Pohlig gepubliceerd.[2] Een uitgebreidere beschrijving volgde in 1889[3] en 1892.[4]

Een van de volledigste skeletten van een steppemammoet werd in 1996 in het Servische Kikinda gevonden. Dit betrof een koe met een schofthoogte van 3,7 m en 3,5 meter lange slagtanden.[5] Het lichaamsgewicht van deze mammoet wordt op zeven ton geschat. Stieren konden nog groter worden, en met grotere slagtanden zijn uitgerust.

In 2009 werd in de bruinkoolmijn in de Servische stad Kostolac, in de onmiddellijke nabijheid van de archeologische opgravingen van de oude Romeinse grensstad Viminatium, het bijna intacte skelet van een mannelijke steppemammoet ontdekt, die gereconstrueerd bijna 4 meter hoog was en naar schatting 9,4 tot 9,7 ton moet hebben gewogen.[6] Het skelet wordt er sinds 2014 in een ondergronds museum tentoongesteld. Het enige opgestelde skelet in Duitsland bevindt zich in de tentoonstelling in het Spengler Museum in Sangerhausen. De olifant van Hoboken uit het Museum voor Natuurwetenschappen (nu niet meer tentoongesteld) is vermoedelijk ook een steppemammoet.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.