Station Wolfenbüttel

Station Wolfenbüttel (Haltepunkt Wolfenbüttel) is een spoorwegstation in de Duitse plaats Wolfenbüttel, in de deelstaat Nedersaksen. Het station ligt aan de spoorlijnen Braunschweig - Bad Harzburg en Wolfenbüttel - Oschersleben. Op het station stoppen alleen regionale treinen van de vervoerders DB Regio Nord en erixx, het wordt niet door langeafstandstreinen bediend.

Wolfenbüttel
Spoorwegstation in Duitsland
Station Wolfenbüttel in 2008
Locatie
Deelstaat Nedersaksen
PlaatsWolfenbüttel
AdresBahnhof 1
Coördinaten52° 10 NB, 10° 32 OL
Gegevens
DS100-codeHWOH
Stationscode6850
TypeHp
Categorie6
Perrons in gebruik2
Perronsporen2
Lijn(en)DB 1901 Braunschweig - Bad Harzburg
DB 1921 Groß Gleidingen - Wolfenbüttel
DB 1927 Hoheweg - Wolfenbüttel
DB 1942 Wolfenbüttel - Oschersleben
Vervoerder(s)DB Regio Nord
erixx
Geschiedenis
Geopend in1 december 1838

Deutsche Bahn - S-Bahn - U-Bahn

Het historische stationsgebouw wordt sinds de verbouwing in 2004-2005, waarbij een van de drie sporen verwijderd is, niet meer als dusdanig gebruikt. Het dichtstbijzijnde grootste station is Braunschweig Hauptbahnhof.

Er bestaat aansluiting op negen stadsbuslijnen, die sinds 1992 door KVG Braunschweig geëxploiteerd worden en op een busstation naast het station halteren.

Geschiedenis

Op 1 december 1838 werd de eerste staatsspoorlijn in Duitsland van Braunschweig naar Wolfenbüttel in gebruik genomen. In 1841 werd de spoorlijn naar Harzburg verlengd, in 1843 kwam ook de spoorlijn naar Jerxheim in gebruik. Hierdoor werd Wolfenbüttel een regionaal knooppunt. Op 20 september 1890 werd er een spoorverbinding van de in 1886 geopende station Wolfenbüttel West van de Braunschweigischen Landes-Eisenbahn-Gesellschaft (BLE) geopend, zodat goederenverkeer richting Fümmelse-Hoheveg mogelijk was, het reizigersverkeer op deze spoorlijn reed pas vanaf 1932 via Wolfenbüttel West verder naar het staatsstation. Op 1 januari 1938 werd de BLE genationaliseerd en de exploitatie door de Deutsche Reichsbahn overgenomen. Vanaf 1942 werd deze spoorlijn ook richting Beddingen-Groß Gleidingen uitgebreid. Het reizigersverkeer werd hier in 1961 gestaakt, in 1976 werd het traject gesloten. De aansluiting naar Wolfenbüttel West bleef tot eind jaren 1997 behouden.

Bijzonderheden

Halte en station

In Duitsland wordt er onderscheid gemaakt tussen haltes (Haltepunkt) en stations (Bahnhof). Het verschil is dat bij haltes er geen wissels aanwezig zijn en bij stations wel. Daarnaast kan een station uit meerdere delen bestaan, bijvoorbeeld een reizigersstation (Personenbahnhof, Pbf) en een goederenstation (Güterbahnhof, Gbf).

Sinds de laatste ombouw in het jaar 2002 bestaat het station Wolfenbüttel uit twee delen, een reizigershalte en een opstelterrein (Betriebsbahnhof, Bbf). Het voormalige inrijsein en de laatste wisselverbinding aan de noordzijde werden opgebroken en het voormalige tussensein dient nu als inrijsein. De halte heeft de afkorting HWOH gekregen en het zuidelijk gelegen opstelterrein de afkorting HWOL.

Indeling

Het station beschikt over twee zijperrons, die deels zijn overkapt. De perrons zijn verbonden via de overweg in de straat Bahnhofstraße. Het zuidelijke perron sluit direct aan op het busstation van Wolfenbüttel waardoor treinreizigers vanuit Braunschweig eenvoudig kunnen overstappen op de bus. Aan de noordzijde bevindt zich het voormalige stationsgebouw, dat nu wordt gebruikt als cultureel centrum (Kulturbahnhof). Zo is in het gebouw de stadsbibliotheek van Wolfenbüttel gevestigd.

Verbindingen

Op het station van Wolfenbüttel stoppen treinen van DB Regio Nord en erixx. Hiervoor worden dieseltreinstellen ingezet van het type Baureihe 622 en 648. De volgende treinseries doen het station Wolfenbüttel aan:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
RB 42 Regionalbahn (Erixx) Braunschweig Hbf Wolfenbüttel Vienenburg Bad Harzburg Gekoppeld aan RB 43 in Vienenburg
RB 43 Regionalbahn (Erixx) Braunschweig Hbf Wolfenbüttel Vienenburg Goslar Gekoppeld aan RB 42 in Vienenburg
RB 45 Regionalbahn (DB Regio Nord) Braunschweig Hbf Wolfenbüttel Schöppenstedt 1x per twee uur in het weekend.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.