Spodumeen

Het mineraal spodumeen is een clinopyroxeen met de chemische formule LiAl(SiO3)2.

Spodumeen
Mineraal
Chemische formuleLiAl(SiO3)2
StreepkleurWit
Hardheid6,5 - 7
Gemiddelde dichtheid3,15 (gem.)
GlansGlasachtig
OpaciteitTransparant tot translucent
BreukRuw, schelpvormig
SplijtingPerfect prismatisch, in twee richtingen onder een hoek van bijna 90°
Kristaloptiek
KristalstelselPrismatisch, meestal afgeplat en langgerekt
BrekingsindicesNp 1,653-1,670 - Nm 1,660-1,669 - Ng 1,665-1,682
Dubbele breking0,214-0,027
Overige eigenschappen
VeredelingBestraling
RadioactiviteitNiet radioactief
MagnetismeNiet magnetisch
Bijzondere kenmerkenSoms kattenoogeffect
Lijst van mineralen
Portaal    Aardwetenschappen

Eigenschappen

Spodumeen is een inosilicaat bestaande uit lithium, aluminium en silicaat. Het kent verschijningsvormen van kleurloos tot vele andere kleuren. De kleurloze variant wordt trifaan genoemd, de roze tot paarse variant kunziet en de smaragdgroene variant van spodumeen staat bekend onder de naam hiddeniet. Het kristalstelsel is monoklien en de streepkleur is wit. De gemiddelde dichtheid is 3,15 en de hardheid is 6,5 tot 7. Spodumeen is niet radioactief en ook niet magnetisch.

Naamgeving

De naam spodumeen is afgeleid van het Griekse woord spodoumenos dat "tot as verbrandend" betekent. Dit vanwege de asgrijze verschijning van het materiaal dat ervan wordt gemaakt voor het gebruik in de industrie. Afhankelijk van de kleur onderscheidt men de variëteiten kunziet en hiddeniet, die zijn genoemd naar de ontdekkers George Frederick Kunz en W.E. Hidden.

Voorkomen

Aangezien spodumeen lithium bevat, is het een mineraal dat laat in een magma kristalliseert. Het wordt daarom veelal aangetroffen in granitische pegmatieten. De typelocatie is het Pala district in San Diego, Californië, VS. De grootste Europese voorraad bevindt zich in Noord-Portugese bodem.

Industriële toepassing

Het mineraal is een bron voor de winning van lithium. Ook wordt het gebruikt om glas te zuiveren. Het behoort tot productcode GMP3.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.