Smogalarm

Een ozonalarm, smogalarm of pollutiepiek[1] is een waarschuwing die wordt afgegeven wanneer er zich te veel ozondeeltjes, fijn stof of andere vervuilende stoffen in de lucht bevinden. Deze situatie kan schadelijk zijn voor de volksgezondheid, en daarom neemt de overheid maatregelen.

Smog in New York
Op 28 april 2007 werd in België het ozonalarm afgekondigd (bron Irceline)

Type vervuiling

Zomersmog bestaat vooral uit ozon, fijn stof en, in mindere mate, uit stikstofdioxide en zwaveldioxide. In de winter bestaat smog uit een mengsel van hoofdzakelijk fijn stof en zwaveldioxide.

Een ozonalarm is een smogalarm. Smog bestaat uit verschillende soorten stoffen (ozon, zwaveldioxide, stikstofdioxide en fijn stof) die niet in te hoge concentraties in de lucht aanwezig mogen zijn. Wanneer één of meerdere waarden overschreden worden is er sprake van een smogalarm.

Europese Unie

De regelgeving over een ozonalarm is bij de Europese Unie vastgelegd. Bij een ozonwaarde van meer dan 180 microgram per kubieke meter lucht is de regering verplicht de bevolking daarvan op de hoogte te stellen. Bij die waarde wordt mensen die gevoelig zijn, jonge kinderen, bejaarden en mensen met astma of COPD, aangeraden om buiten geen grote inspanningen te verrichten. De Wereldgezondheidsorganisatie gaat ervan uit dat er bij 120 microgram gezondheidsrisico's kunnen ontstaan bij bepaalde groepen.

Wanneer de ozonwaarde boven de 240 microgram komt is er gevaar voor de gehele bevolking en treden crisisplannen in werking.

Maatregelen

  • In België gelden bij smogalarm aangepaste snelheden op de autosnelwegen. In Brussel wordt de maximale snelheid gereduceerd tot 50 km/h. Vlaamse en Waalse snelwegen rond grote steden krijgen een aangepaste snelheidslimiet van 90 km/h.
  • De stad Parijs introduceert bij smogalarm alternerend rijden, waarbij auto's met even nummerplaat enkel mogen rondrijden op even dagen (bijv. 20 maart). Op de oneven dagen moet het voertuig thuis blijven.[2]

Periodes van smogalarm

België
  • 28 april 2007
  • 23 januari 2013
  • 13-14 maart 2014

Zie ook

Bron

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.