Slurfspitsmuizen

Slurfspitsmuizen[1] (Macroscelides) zijn een geslacht van zoogdieren uit de familie springspitsmuizen. De dieren hebben een muis-achtig lichaam met lange achterpoten en een snuit die lijkt op een slurf.

Slurfspitsmuizen
Slurfspitsmuis (Macroscelides proboscideus), exemplaar in een dierentuin.
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Macroscelidea (Springspitsmuizen)
Familie:Macroscelididae (Springspitsmuizen)
Geslacht
Macroscelides
Smith, 1829
Afbeeldingen Slurfspitsmuizen op Wikimedia Commons
Slurfspitsmuizen op Wikispecies
Portaal    Biologie
Zoogdieren

Naam en indeling

De wetenschappelijke naam van de groep werd voor het eerst voorgesteld door Andrew Smith in 1829. Lange tijd was het geslacht monotypisch en werd slechts vertegenwoordigd door een enkele soort; de slurfspitsmuis (Macroscelides proboscideus). Een voormalige ondersoort van deze slurfspitsmuis wordt tegenwoordig echter als een aparte soort beschouwd. In 2014 werd een nieuwe soort springspitsmuis beschreven die aan Macroscelides wordt toegekend en telt de groep drie soorten. In veel bronnen wordt een lager soortenaantal genoemd omdat deze nieuwe inzichten nog niet zijn opgenomen.

Verspreiding en habitat

Slurfspitsmuizen komen voor in delen van Afrika in de landen Botswana, westelijk en zuidelijk Namibië en tenslotte in westelijk Zuid-Afrika. De habitat bestaat uit droge, begroeide gebieden met een losse ondergrond. De dieren graven holen waarin ze schuilen bij gevaar.

Beschermingsstatus

Door de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN is aan alle soorten een beschermingsstatus toegewezen. De drie soorten worden beschouwd als 'veilig' (Least Concern of LC).[2][2]

Soorten

AfbeeldingNaamVerspreidingsgebiedIUCN-status
Macroscelides flavicaudatus
(Lundholm, 1955)
Namibië
Macroscelides micus
(Dumbacher, Rathbun, Osborne, Griffin & Eiseb, 2014)
Namibië
Macroscelides proboscideus (Slurfspitsmuis)
(Shaw, 1800)
Botswana, Namibië, Zuid-Afrika

Bronvermelding

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.