Skarpnäck (metrostation)

Skarpnäck is het zuidelijke eindstation van lijn T17 van de Stockholmse metro en is tevens het oostelijkst gelegen metrostation van het Stockholmse net. Het ligt op 8,1 spoorkilometer ten zuiden van het centraal gelegen metrostation Slussen.


Skarpnäck
Het perron op 25 meter onder de grond
Algemeen
ExploitantStorstockholms Lokaltrafik
Opening15 augustus 1994
Reizigers5.000 per dag
Constructie
TypeGrotstation
Perrons1
Perronsporen2
Diepte25 meter
Groene route
Lijn RichtingVolgend station
T17 ÅkeshovBagarmossen
Ligging
GemeenteStockholm
DistrictSkarpnäck
BuurtSkarpnäcks gård
Coördinaten59° 16 NB, 18° 8 OL

Locatie van het metrostation Skarpnäck

Portaal    Openbaar vervoer

De buurt Skarpnäcks gård ligt aan de zuidkant van het dorp Skarpnäck waar tot de opening van de metro in 1950 het zuidelijk eindpunt van de Enskedebanan was. De naam van het station wijst dan ook naar het district en niet naar de exacte locatie. Het metronet werd gepland op het moment dat op de plaats van Skarpnäcks gård het sportvliegveld Skarpnäcksfältet lag. De verlenging van lijn T17 was dan ook voorzien naar Bollmora verder naar het zuidoosten en niet naar het sportvliegveld.

In de jaren 70 van de twintigste eeuw werd echter besloten om het vliegveld te bestemmen voor woningbouw. In het najaar van 1981 werd het vliegveld gesloten en begon de bouw van de wijk. Het metroplan werd gewijzigd en de nieuwe wijk zou door een verlenging van lijn T17 aansluiting krijgen op het metronet. Hiervoor werd een tunnel onder Bagarmossen en de nieuwe wijk gebouwd. Het station is gebouwd als grot waarbij de tunnelwanden worden gevormd door de rotsen waar het station in ligt. Het is het laatste station dat in de twintigste eeuw is gebouwd en het werd op 15 augustus 1994 als 100e station van de Stockholmse metro geopend. Het toegangsgebouw ligt aan de Skarpnäcks allé 37-39. Op het perron zijn 17 bankachtige granieten beeldhouwwerken van kunstenaar Richard Nonas geplaatst.

Galerij

Zie de categorie Skarpnäck Metro station van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.