Massasauga

De massasauga[1] (Sistrurus catenatus) is een slang uit de familie adders (Viperidae) en de onderfamilie groefkopadders (Crotalinae).[2]

Massasauga
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Serpentes (Slangen)
Superfamilie:Colubroidea
Familie:Viperidae (Adders)
Onderfamilie:Crotalinae (Groefkopadders)
Geslacht:Sistrurus (Dwergratelslangen)
Soort
Sistrurus catenatus
Rafinesque, 1818
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Massasauga op Wikispecies
Portaal    Biologie
Herpetologie

De massasauga werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Constantine Samuel Rafinesque-Schmaltz in 1818. De soort behoorde lange tijd tot het geslacht Crotalinus, waardoor de verouderde wetenschappelijke naam in de literatuur wordt gebruikt.

Kenmerken

Van alle dwergratelslangen is dit de grootste soort, de slang kan een lichaamslengte tot ongeveer één meter bereiken.[1] De lichaamskleur is bruin tot grijs met donkere, zwartomzoomde vlekken over het gehele lichaam.

Leefwijze

Op het menu staan vooral kikkers, hoewel het geen echte waterslang is zoals andere kikkeretende slangen.[3] Daarnaast worden wel zoogdieren en hagedissen gegeten.

Verspreiding en leefgebied

De massasauga komt voor in delen van Noord-Amerika in de landen Mexico, de Verenigde Staten en Canada. De slang komt hier voor in een groot deel van het zuiden van Noord-Amerika. De massasauga is tevens de noordelijkst voorkomende ratelslang. De habitat bestaat uit vochtige streken zoals natte graslanden en moerassen.

Ondersoorten

Er worden drie ondersoorten onderscheiden, die verschillen in uiterlijke kenmerken en in verspreidingsgebied.[2]

  • Sistrurus catenatus catenatus
  • Sistrurus catenatus edwardsi
  • Sistrurus catenatus tergeminus

Bronvermelding

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.