Sint-Baafs-Vijve

Sint-Baafs-Vijve is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van Wielsbeke. De plaats telt (in 2006) 2159 inwoners. Het dorp ligt aan de Leie.

Sint-Baafs-Vijve
Deelgemeente in België

Situering
Gewest Vlaanderen
Provincie West-Vlaanderen
GemeenteWielsbeke
Coördinaten50° 55 NB, 3° 24 OL
Algemeen
Oppervlakte8,57 km²
Inwoners (01/01/2006)2.159
(252 inw./km²)
Overig
Postcode8710
Detailkaart
Locatie in Wielsbeke
Portaal    België

Bezienswaardigheden

  • De Sint-Bavokerk is een van de waardevolste landelijke romaanse kerkjes van West-Vlaanderen. De oorspronkelijke kerk dateerde van omstreeks 1100. Ze werd dicht tegen de Leie gebouwd, langs waar men de bouwmaterialen aanvoerde. De kruiskerk met drie beuken , een halfrond koor en lage zijbeuken onder een zadeldak is nu hoofdzakelijk een recontructie van rond 1910 naar ontwerp van de Tieltse architect Hendrik Van Den Broucke. Van haar oorsprong zijn alleen de viering en het transept bewaard.
  • De 19de-eeuwse pastorie opende in 1983 haar deuren als cultureel centrum André Demedtshuis.
  • De oude Leiearm achter de kerk is een restant van de meanderende Leie zoals die tot 1974 bestond.
  • De Hondenzwemming (Sint-Baafs-Vijve) (ondertussen erkend als Vlaams immaterieel cultureel erfgoed): Iedere tweede zondag van oktober staat de dorpskern van Sint-Baafs-Vijve in volle belangstelling voor de bekende loop- en zwem-wedstrijd voor honden. In de volksmond de ‘hondenzwemming’ genoemd is uniek in België. Hoe het ooit begon, weet niemand meer precies. De honden moeten een korte afstand lopen en dan over de oude Leie-arm zwemmen.[1]
  • 't Blauw Kasteelke is een hoeve daterend uit de middeleeuwen. Deze hoeve was volgens de overlevering de plaats waar de Vlaamse graaf Gwijde van Dampierre een tijdelijke wapenstilstand ondertekende met de Franse koning Filips de Schone in januari 1297.
Panorama van Sint-Baafs-Vijve
Zie de categorie Sint-Baafs-Vijve van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.