Siliciummonoxide

Siliciummonoxide is een anorganische verbinding van silicium en zuurstof, met als brutoformule SiO. De stof komt voor als een donkere amorfe vaste stof, die onoplosbaar is in water. Hoewel het op Aarde amper natuurlijk voorkomt, is het het meest voorkomende oxide van silicium in het heelal. Het is waargenomen in bepaalde kosmische objecten.

Siliciummonoxide
Algemeen
Molecuulformule
     (uitleg)
SiO
IUPAC-naamsiliciummonoxide
Molmassa44,0849 g/mol
SMILES
[O+]#[Si-]
InChI
1S/OSi/c1-2
CAS-nummer10097-28-6
PubChem66241
Vergelijkbaar metkoolstofmonoxide
Fysische eigenschappen
Aggregatietoestandvast
Kleurbruin-zwart
Dichtheid2,13 g/cm³
Smeltpunt> 1702 °C
Kookpunt1880 °C
Goed oplosbaar inwaterstoffluoride
Onoplosbaar inwater
Waar mogelijk zijn SI-eenheden gebruikt. Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal    Scheikunde

Synthese

Siliciummonoxide wordt bereid door verhitting van silicium met siliciumdioxide bij 1250°C onder vacuüm. Het ontstane siliciummonoxide bevindt zich hier nog in de gasfase. Langzame afkoeling zou leiden tot disproportionering. Daarom wordt het gas heel bruusk afgekoeld door het te leiden over een zeer koud oppervlak.

Eigenschappen en reacties

Op Aarde wordt siliciummonoxide door aanwezigheid van zuurstof in de atmosfeer snel geoxideerd tot siliciumdioxide:

Bij het verhitting van siliciummonoxide boven 600°C valt het door disproportionering uiteen in silicium en siliciumdioxide:

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.