Sigarettenrook

Sigarettenrook of tabaksrook is de rook die bij het roken van een sigaret (of meer algemeen bij het verbranden van tabak) ontstaat en die niet alleen door rokers wordt geïnhaleerd, maar ook door anderen wanneer die zich in dezelfde ruimte bevinden. Dit kan schadelijk kan zijn voor de gezondheid van zowel de roker als zijn omgeving. Wanneer men de sigarettenrook van een ander inademt spreekt men van passief roken.

ringen van sigarettenrook (toroïdale vortices).

De rook bestaat uit een groot aantal giftige stoffen, waarvan het alkaloïde nicotine (zorgt onder andere voor hoge bloeddruk) vooral verantwoordelijk is voor de kick van het roken en de verslaving ervan. Tabaksrook bevat daarnaast onder meer teer, koolmonoxide en ruim 40 andere schadelijke stoffen. Teer (onder andere de veroorzaker van de rokershoest) is een ingewikkeld mengsel van vele organische stoffen, zie aldaar. Naast een lichamelijke verslaving kan het roken van sigaretten tevens een psychische verslaving veroorzaken. Het samengaan van lichamelijke en psychologische factoren maakt van een rookverslaving een van de meest hardnekkige verslavingen om te bestrijden.

Roken kan de oorzaak zijn van veel lichamelijke aandoeningen.

Lijst van in sigarettenrook aangetroffen stoffen

In sigarettenrook zijn de volgende stoffen aangetroffen, waarin opgemerkt dient te worden dat het in een aantal gevallen om een belangrijk aandeel (koolmonoxide), maar vaak ook om nano- of picogrammen (polonium) gaat. Vrijwel zonder uitzondering zijn de stoffen schadelijk tot uiterst giftig.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.